Spanske og italienske renter faller kraftig

Renten på italienske og spanske statobligasjoner har falt med omtrent 0,8 prosentpoeng (foto: Scnpix).
Renten på italienske og spanske statobligasjoner har falt med omtrent 0,8 prosentpoeng (foto: Scnpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renten på Spanias og Italias statsgjeld faller etter nyheten om at Den europeiske sentralbanken (ECB) er villig til å investere i statsobligasjoner i de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen sank renten på statsobligasjonene, noe som viser at markedet har økt tillit til at de store eurolandene Spania og Italia vil greie å håndtere sine gjeldsproblemer og få budsjettene i balanse.

Mens renten på italienske obligasjoner med ti års tilbakebetalingstid lå på 5,4 prosent, lå renten på tilsvarende spanske obligasjoner på 5,3 prosent. Før helgen var renten på obligasjonene oppe i henholdsvis 6,2 og 6,3 prosent.

Tillit styrer renten

Statsobligasjonene legges ut til salg med jevne mellomrom og har ulik rente alt ettersom hvor stor tillit investorene har til et lands økonomi. At banker og andre investorer kjøper disse, er helt avgjørende for at land med underskudd på statsbudsjettet skal kunne finansiere sine utgifter til blant annet lønn, pensjoner og velferd.

Et rentenivå på over 6 prosent gjør det vanskelig for regjeringer å betjene statsgjelden over tid. Ettersom det har vært frykt for at både Italia og Spania vil trenge kriselån for å betjene sin gjeld, har markedet reagert med å kreve en høyere rente for å ville investere i de to landenes statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedet beroliget

Med ECBs løfte om å investere i slike gjeldspapirer, har markedet falt mer til ro, mener analytikere.

Ifølge Frankrikes finansminister François Baroin mener ECB at det vil være legitimt å hjelpe de to landene som følge av at både Spania og Italia kunngjorde nye tiltak for å få skikk på økonomien i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både den spanske og italienske regjeringen har varslet nye innstramminger som skal bidra til å minske underskuddet på statsbudsjettet. I Italia har statsminister Silvio Berlusconi lovet å endre grunnloven slik at myndighetene tvinges til å holde budsjettene i balanse.

I Spania varsles det sparetiltak verdt 4,9 milliarder euro, tilsvarende 38,5 milliarder kroner.

Tiltakene er ment å vise finansmarkedene at de to landene er seriøst innstilt på å få skikk på sine økonomiske problemer.

Tidligere har Hellas, Irland og Portugal får kriselån av EU og Det internasjonale pengefondet (IMF): Årsaken er at renten på statsobligasjonene ble så høy at landene ikke lenger kunne betjene sin statsgjeld ved å ta opp nye lån på finansmarkedet.

Les flere nyheter her