Nedgang på børsene i Asia

En elektronisk tavle viser aksjekurser på børsen i Sydney mandag (foto: Scanpix)
En elektronisk tavle viser aksjekurser på børsen i Sydney mandag (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjekursene faller i Asia mandag, som en reaksjon på nedgraderingen av USAs kredittverdighet. I Hongkong er nedgangen på over 4 prosent, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea har sunket hele 6,3 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tokyo er nedgangen mer moderat, og Nikkei-indeksen hadde falt i overkant av 2 prosent midt på dagen lokal tid. I Shanghai er nedgangen på over 3,6 prosent.

Samtidig som både nedgraderingen av USA og gjeldskrisen i Europa skaper uro i finansmarkedene, forsøker verdens politiske ledere å hindre at situasjonen forverrer seg.

Les: USAs kredittverdighet nedgradert

G7-landene lover samordnede tiltak for å sikre økonomisk vekst og dempe uroen i finansmarkedene. Samtidig bekrefter Den europeiske sentralbanken (ECB) at den planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Støttekjøp

ECB opplyste søndag kveld at den er rede til å iverksette sitt såkalte Securities Markets Programme, som dreier seg om kjøp av statsobligasjoner. Samtidig uttrykte banken tilfredshet med de økonomiske og politiske reformene som er varslet i Spania og Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået DPA er uttalelsen et signal om at ECB kommer til å kjøpe obligasjoner fra nettopp disse landene, som begge sliter med store økonomiske problemer.

– Europeisk episenter

Også stormaktene i G7 fokuserer på gjeldskrisen i Europa i en uttalelse natt til mandag.

«Ingen endringer i de fundamentale forholdene kan forklare den spente finansielle situasjonen som Spania og Italia har stått overfor i det siste», heter det i uttalelsen.

Selv om ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av USA har fått mest oppmerksomhet de siste dagene, mener flere eksperter at utviklingen i Europa er farligere for verdensøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Sjeføkonom tror på fortsatt børsnedgang

– Nedgraderingen er åpenbart en svært symbolsk og historisk hendelse. Men episenteret for denne krisen, i motsetning til i 2008, er i stor grad i eurosonen. Så jeg tror markedene vil fokusere mye på hva politikerne i eurosonen gjør de neste ukene, sier økonom Paul Sheard i det japanske finansselskapet Nomura.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mindre tillit

I Singapore falt aksjekursene med om lag 4,6 prosent, mens nedgangen i Australia var på nærmere 2 prosent.

Samtidig sank verdien av amerikanske aksjer i den elektroniske handelen før New York-børsene åpnet.

Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500 falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag.

– Det ligger an til et ganske betydelig salg, og ytterligere forvitring av markedet etter hvert som tiden går. Tilliten er reelt sett i ferd med å bli mindre akkurat nå, sier toppsjef Jeffrey Sica i det amerikanske selskapet SICA Wealth Management.

Oljeprisen faller

Også prisen på råolje falt i Asia mandag. Prisen på amerikansk lettolje for levering i september sank med 2,3 prosent til 84,55 dollar fatet. Nordsjøolje av Brent-kvalitet falt 2,7 prosent til 106,46 dollar fatet. Parallelt med dette stiger gullprisen mot nye høyder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig stiger eurokursen etter at det ble kjent at Den europeiske sentralbanken planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Selv om uroen til dels skyldes nedgraderingen av USAs kredittverdighet, har det foreløpig ikke vært store endringer i prisen på amerikanske statsobligasjoner.

Den amerikanske regjeringen har flere ganger kritisert Standard & Poor's for nedgraderingen, og finansminister Timothy Geithner beskylder byrået for å ha utvist «forferdelig dårlig dømmekraft».

– Det er ingen risiko for at USA ikke vil oppfylle forpliktelsene sine. Vi har noen utfordringer foran oss, men vi vil klare å overvinne dem, sa Geithner i et intervju med amerikansk TV søndag.

Les: Bitter strid om grunnlag for nedgradering

Flere republikanske politikere har krevd Geithners avgang, men han har gjort det klart at han ikke akter å trekke seg.

Les flere nyheter her