Test: Dell XPS 15zSå nært, men dog så fjernt

Dell XPS 15z
Dell XPS 15z
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i detaljene det ligger når vi tester Dells nyeste kreasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stilig 15-tommer bærbar datamaskin er det nok ikke mange som kan forakte. Men kombinasjonen av lekkert utseende, kraftig maskinvare og en smal profil er ikke alltid enkel å få til. Apple er kjent for å balansere denne likningen veldig godt med deres MacBook Pro-serie, men Dell har ikke lyst til å stå på sidelinjen lenger.

Etter å ha strippet Dell XPS 15 ned til margen, pusset litt på utseendet og gitt den et nytt navn, kan endelig Dell XPS 15z se dagens lys.

Denne modellen trekker mange likheter fra storebror, men skiller seg også ut på flere viktige steder for å heve eksklusiviteten litt.Den mest åpenbare forskjellen er den mye smalere profilen.

Det er også brukt mer metall i konstruksjonen, og fokus er flyttet til stilrenhet fremfor funksjon. Det kan blant annet det optiske drevet av typen slot-in vitne til, samt mangelen på snarveistaster og ikke minst en høyere pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rent spesifikasjonsmessig er det ikke noe ekstraordinært med Dell XPS 15z. I motsetning til kjent Dell-stil kan vi dessverre ikke konfigurere denne maskinen slik vi ønsker den med tanke på maskinvare. Det finnes kun to utgaver, en med den svakeste maskinvaren til 8 990 kroner og en med litt kvassere spesifikasjoner til 10.990 kroner.

Vi ble tilsendt den mest folkelige modellen, altså med en Intel Core i5-2410M prosessor, 4 GB RAM, 500 GB harddisk og GeForce GT 525M 1 GB skjermkort. For de to tusen kronene ekstra for den raskere utgaven får du i vår mening lite igjen for pengene. De er vel investert andre plasser for å øke ytelsen, som i en SSD for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer fra testen:

I bruk

Programvare og ytelse

Konklusjon

Med XPS 15z sikter Dell på de som er ute etter en helt moderat kraftig bærbar datamaskin, og som er villig til å betale noen tusenlapper ekstra for et pent utseende og lav vekt. XPS 15z er for eksempel 200 gram lettere enn Dell XPS 15, og kun 2,5 cm tykk i motsetning til 3,8 cm som XPS 15 er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytelsesmessig har ikke XPS 15z noe spesielt å tilby, og i den nylig testede Asus K53SV finner vi kraftigere maskinvare til halve prisen av den raskeste utgaven av XPS 15z. K53SV har derimot ikke den samme gode skjermen som XPS 15z kan skryte av.

Foruten den høyoppløste skjermen, er det det også veldig behagelig å jobbe med det gode tastaturet og den store pekerflaten til XPS 15z. Batteritiden er god, og vi liker at Dell har fokus på pen design. Men vi synes også at maskinen faller gjennom på flere viktige elementer.

En plastremse som går mellom skjermfestene, ujevnt baklys i tastaturet og det svake skjermlokket virker litt billig utført. Det er i tillegg synd at det skal være så vanskelig å oppgradere maskinvaren i XPS 15z, særlig siden den ikke kan bli levert med en SSD.

For nesten 9 000 kroner burde vi kunne forvente litt kraftigere ytelse og helst ingen dårlig utførte designdetaljer. Vi savner også muligheten til å bestemme mye av maskinvaren selv, slik som Dell tross alt er kjent for å tilby. Vi føler vi får for lite igjen for pengene med XPS 15z.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pluss

+ Høyoppløst og god skjerm

+ Behagelig tastatur og pekerflate

+ Bra batteritid

Minus

- Lite ytelse for pengene

- Noen billige designdetaljer

- Vanskelig å oppgradere minne og harddisk

- Få konfigurasjonsmuligheter

- Blir varm på undersiden

Andre alternativer

For de som har lyst på en god bærbar maskin som takler de fleste oppgaver, og som gir fleksibilitet både hva ytelse og pris angår, anbefaler vi å ta en kikk på Dell XPS 15 . Vi anbefaler også Asus K53SV fordi den gir så mye for pengene.

Går du opp i pris, i stedet for nedover, kan kanskje en Apple MacBook Pro friste. Vi synes denne maskinen er mer gjennomført enn Dell XPS 15z er, men gir derimot mye mindre ytelse for pengene.

Spesifikasjoner

Maskinvare

Prosessor

Intel Core i7-2620QM (2,7 - 3,4 GHz, to kjerner, 4 MB cache)Intel Core i5-2410M (2,3 - 2,9 GHz, to kjerner, 3 MB cache)

Minne

4 GB DDR3 RAM, 1333 MHz8 GB DDR3 RAM, 1333 MHz

Harddisk

500 GB, 7200 rpm750 GB, 7200 rpm

Skjermkort

Nvidia GeForce GT 525M 1 GBNvidia GeForce GT 525M 2 GB

Brikkesett

Intel HM67 Express

Skjerm

15,6 tommer1920 x 1080 piksler oppløsningReflekterende høykontrastbelegg

Optisk enhet

Kombinert DVD/CD brenner/leser

Trådløs tilkobling

802.11a/g/n WiFiBluetooth 3.0

Batteri

Har 8 celler og yter 64 Wh

Annet

Operativsystem

eks. Windows 7 Home Premium

Størrelse

2,5 kg tung2,5 cm tykk

Pris

Veiledende 8 990 kr og 10 990 kr