117.000 nye jobber i USA i juli

Arbeidsledighetsraten falt i USA til 9,1 prosent fra 9,2 prosent måneden før (foto: Scanpix).
Arbeidsledighetsraten falt i USA til 9,1 prosent fra 9,2 prosent måneden før (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Positive arbeidstall fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en rekke svake nøkkeltall fra amerikansk økonomi de siste ukene var det knyttet svært stor spenning til fredagens arbeidsmarkedsrapport fra myndighetene.

Rapporten, som er blitt kalt både «alle nøkkeltalls mor» og «verdens viktigste makrotall», førte nok en gang til store bevegelser i markedene.

Denne gangen beveget rapporten markedet i positiv retning etter overraskende sterke sysselsettingstall for juli, positive opprevideringer for de to foregående månedene og nedgang i arbeidsledighetsraten.

Overraskende oppgang

Sysselsettingen utenom jordbruket i USA, såkalte nonfarm payrolls, steg med 117.000 personer i juli, viser den rapporten som Bureau of Labor Statistics la frem fredag.

På forhånd var det ventet at sysselsettingen ville øke med 84.000 personer i løpet av måneden, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsledighetsraten falt til 9,1 prosent fra 9,2 prosent måneden før. Ledighetstallene blir hentet inn i en egen undersøkelse blant amerikanske husholdninger, mens sysselsettingstallene hentes inn hos bedrifter.

På forhånd var det ventet at ledighetsraten ville holde seg uendret på 9,2 prosent.

Oppjusterer tidligere tall

I tillegg til de overraskende sterke tallene for juli, ble også sysselsettingen i de to foregående månedene oppjustert.

Sysselsettingsveksten i mai ble oppjustert til 80.000 personer, fra tidligere rapporterte 57.000, mens juni-tallene ble opprevidert til en oppgang på 46.000 fra tidligere rapporterte 18.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sysselsettingen i privat sektor økte med 154.000 personer i juli, mens det var ventet en oppgang på 113.000 personer. I offentlig sektor falt sysselsettingen med 37.000 personer.

De amerikanske førindeksene reagerte umiddelbart positivt på rapporten og er i skrivende stund opp 1,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene førte også til en viss lettelse på europeiske børser som falt tungt tidligere fredag. Oslo Børs er ned rundt 0,4 prosent etter å ha falt godt og vel tre prosent i tidlig handel.

Les mer i dagens børskommentar.

- Svakt positivt

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets karakteriserer rapporten som "svakt på den positive siden".

- Sysselsettingen økte klart mer enn i mai og juni, men likevel lite sett i forhold til det som vil være normalt i en konjunkturoppgang. Vi tror fortsatt at veksten vil ta seg opp i andre halvår, noe som også tilsier en noe bedre utvikling på arbeidsmarkedet utover høsten, skriver Magnussen i en oppdatering fredag ettermiddag.

Han peker på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har rentemøte førstkommende tirsdag og at det i forbindelse med møtet kan bli diskutert nye tiltak som skal få fart i økonomien igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den svake utviklingen i økonomien tilsier at sentralbanken vil kunne komme til å drøfte og eventuelt lansere nye tiltak. Økende inflasjon tilsier imidlertid at Bernanke & Co avventer situasjonen før eventuelle nye tiltak lanseres, skriver Magnussen i oppdateringen.

Les mer:

- En klassisk tillitssvikt

- Skal være sjokkerende bra før markedet snur

- Tror ikke på totalkollaps

Globalt børsras

Kraftig kronefall siste døgnet