Ikke moms på helsetjenester i utlandet

TANNBEHANDLING: Mange synes det er dyrt med tannlegetjenester, og noen drar derfor til Øst-Europa for å fikse tennene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
TANNBEHANDLING: Mange synes det er dyrt med tannlegetjenester, og noen drar derfor til Øst-Europa for å fikse tennene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om du må betale moms til den norske stat for bilreparasjoner i utlandet, trenger du ikke betale for «reparasjoner» på kropp og tenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om toll

Tollbestemmelsene

Her er en oversikt over tollbestemmelsene ved inn- og utførsel i Norge.

Tollkalkulator

Kalkulatoren regner ut hva du må betale med forenklet tollbehandling.

Smuglerkalkulator

Kalkulatoren beregner hva du får i bøter, innenfor rammen av forenklede forelgg, ved å ta inn mer enn kvoten tillater.

For et par uker siden hadde vi en sak på ABC Nyheter om at uhell med bil i utlandet kan koste deg dyrt.

Og i går kunne NRK melde om at mange nordmenn reiser til Strømstad for å få reparert bilen til en billigere pris enn her hjemme. Men mange av disse kan altså få seg en overraskelse, hvis de ikke har satt seg inn i norske momsregler.

Verdigrense

Årsaken er at du ikke kan gjøre ubegrensede innkjøp i utlandet uten å måtte betale moms til den norske stat, noe som vil si at også bilreparasjoner utenlands er momspålagt.

Nærmere bestemt betyr dette at dersom bilen må repareres når du er utenfor landets grenser, kan ikke den totale verdien av reparasjonen og alle varer du tar med deg tilbake til Norge til sammen overstige 6000 (eller 3000 om du har vært utenlands i under 24 timer).

- Moms på tannbehandling?

I kjølvannet av at vi publiserte en sak om denne - for mange overraskende - momsregelen, mottok ABC Nyheter spørsmål fra flere lesere som lurer på hva dette betyr for kjøp av andre typer tjenester i utlandet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én leser spurte blant annet i en mail til redaksjonen:

«Et interessant spørsmål er alle som reiser utenlands for å få privat utført kostbare helsemessige reparasjoner/operasjoner . Eks tannbehandling i et kjent østblokkland koster typisk kr 10.000 for noe som koster 50.000 i Norge. Kvaliteten er minst like god som her. Hvem setter verdien da? En toller?»

Annerledes med operasjoner

Seniorrådgiver Ingebjørg Helgemo i Toll- og avgiftsdirektoratet forteller til ABC Nyheter at det i utgangspunktet er varer kjøpt i utlandet man må betale moms på, dersom verdien av alt du har kjøpt overstiger 6000/3000-kronersgrensen. Men at altså hele bilreparasjonen - inkludert jobben - blir momsbelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det stiller seg annerledes dersom noen får utført «reparasjoner» på kroppen.

- Mennesket regnes ikke som noen vare, og det innføres derfor ikke noen vare til Norge når du har fått utført «reparasjoner» på tenner eller kropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men hva hvis man for eksempel setter inn en krone hos en en utenlandsk tannlege – vil denne da bli betraktet som en vare som det skal betales moms på?

Ingen kikker i munnen

-Nei det er fortsatt ingen vare som innføres til Norge. Men det ville stilt seg annerledes dersom man for eksempel bestilte en tannprotese, og fikk dette tilsendt fra utlandet, sier Helgemo.

Med andre ord: Du trenger ikke frykte at tolleren kommer til å kikke i munnen på deg når du har vært hos tannlege i utlandet.

Du må ikke betale moms, dersom du har tenkt til å benytte deg av tannhelse- eller helsetilbudet i Øst-Europa eller andre steder.