Statoil nekter å oppgi pris per telefon

Ikke ring oss og spør om bensinspriser sier Statoil (foto: Scanpix).
Ikke ring oss og spør om bensinspriser sier Statoil (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har fått beskjed fra øverste hold i Statoil om at det er strengt forbudt å oppgi bensinpriser over telefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilkalkulatorer

Drivstoffavgifter
Kalkulatoren beregner hvor mye avgiftene utgjør på bensin og diesel.

Bilkostnadskalkulator
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bilen. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil.

Engangsavgifter bil
Kalkulatoren beregner hvilke avgifter som en ny bil blir belastet med. Her ser du størrelsen på de forskjellige engangsavgiftene. Disse er vektavgift, motoreffektavgift og co2-avgift (eventuelt slagvolumavgift). I tillegg kommer merverdiavgiften.

Firmabilskatt 2010/2011
Regner ut hvor høy inntekt du får av firmabilen, og hvilken skatt det medfører. Kalkulatoren tar hensyn til hvilken marginalskatt du har. Gjelder for skatteårene 2010 og 2011.

Kjøregodtgjørelse
Her kan du regne ut hva du kan få i skattefri kjøregodtgjørelse i løpet av året.

Statoil-stasjoner nekter å oppgi bensinpriser til kunder som ber om dette over telefon, og skylder på uklar konkurranselovgivning, skriver Dagens Næringsliv.

- Det høres kanskje rart ut, men vi har fått beskjed fra øverste hold i Statoil at det er strengt forbudt å oppgi bensinpriser over telefon.

Det er svaret DN får når vi ringer Statoils bensinstasjon ved E6 på Alvim utenfor Sarpsborg.

- I Norge er det forbudt å drive systematisk, planlagt prisutveksling mellom konkurrerende virksomheter. Vi tolker konkurranseloven slik at våre stasjoner ikke har lov til å oppgi priser over telefon. Fordi vi kan ikke kontrollere om det er en kunde, journalist eller konkurrent som ringer, forklarer informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel and Retail til DN om denne praksisen.

– For meg blir det litt søkt å vise til konkurranseloven. Statoil risikerer ingenting ved å oppgi prisene på telefon, sier NHH-professor Lars Sørgard. En ringerunde DN har gjenomført blant en rekke Statoil-stasjoner på Østlandet viser imidlertid at håndhevelsen av dette prinsippet mildt sagt er varierende. Mens et knapt flertall la seg på ledelsens strenge linje, oppgir andre prisen på 95 blyfri så snart de får spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Shell deler ikke Statoils tolkning av konkurranseloven.

– Vi har hørt at Statoil har den tolkningen, men vi har en annen. Vi har en åpen policy. Kundene skal per definisjon få opplyst hva ting koster, sier kommunikasjonssjef Lillian Aasheim, som mener dette er viktig for konkurransen mellom selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils informasjonssjef etterlyser en endelig avklaring fra Konkurransetilsynet på dette, og sier de kan legge om praksisen hvis det fra tilsynets side er uproblematisk å opplyse om prisene på telefon.

I forrige uke skrev DN.no at Statoil Fuel and Retail har 73 % høyere profitt på drivstoff enn i resten av Europa, og det fordi norske bilister har råd til det.

Professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, mente i den forbindelse at marginene skyldes dårlig konkurranse i det norske drivstoffmarkedet.

Les også:

Statoil: Ja, vi har veldig stor fortjeneste på drivstoff

Økning i Statoils bensinstasjoner

Dieselprisene kan skyte fart i sommer

Dyrere bensin til fellesferien

Vil øke bensinprisen