Børsene stuper i Europa

Børsene falt i hele Europa i dag. Oslo Børs falt til ny årsbunn (foto: Scanpix).
Børsene falt i hele Europa i dag. Oslo Børs falt til ny årsbunn (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen på europeiske børser fortsatte onsdag. Oslo Børs falt under 400 poeng til ny årsbunn på 394,42 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I London sank hovedindeksen FTSE 100 med over 2,3 prosent til 5.584,51 poeng. I Frankfurt falt DAX-indeksen med 2,3 prosent til 6.640,59 poeng, og i Paris falt CAC-indeksen med 1,93 prosent til 3.454,94 poeng.

Også i Stockholm falt hovedindeksene onsdag. Stockholms OMXSPI-indeks har hatt en nedgang siden årsskiftet på 15,7 prosent og er nå på det laveste nivået siden august i fjor.

De største kredittvurderingsbyråene har så langt latt USA beholde sin AAA-vurdering på toppnivå. Men etter at kompromisset om budsjettet ble signert av president Barack Obama tirsdag, har likevel verdens finansmarkeder vært preget av stor uro,

I Europa fortsetter presset mot de utsatte landenes statsobligasjoner, og både i Italia og Spania har den politiske ledelse de siste dagene vært i krisemøter for å ta hånd om situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kalddusj for flere europeiske børser

Foreløpig 2011-bunn på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet onsdag på 394,42 poeng, det laveste nivået hittil i år. Nedgangen siden nyttår er på 10,3 prosent. Onsdag sank indeksen med 1,98 prosent.

Det er utviklingen i europeisk og amerikansk økonomi som preger omsetningen på Oslo Børs om dagen. Men situasjonen har også likhetstegn med fjoråret, da det også gikk utforbakke inntil bunnivået på 343,84 poeng ble nådd 25. august.

Resten av høsten steg hovedindeksen jevnt og trutt, noe den fortsatte med etter et par tilbakeslag i vinter. 4. april ble indeksen klokket inn på 454,30 poeng, det høyeste nivået siden før finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så kom gjeldskrisene i Sør-Europa og uenigheten om USAs opplåning. Dermed kom en ny depressiv sommer for investorene, og ingen vet når eller om det snur denne gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Årsverste på børsen

Lysglimt fra Telenor

Onsdag var nedgangen bred. Hele 54 av selskapene på hovedlisten måtte notere nedgang, mens seks selskaper fikk en beskjeden oppgang. Omsetningen var 5,5 milliarder kroner.

Det eneste store selskapet som kunne vise til en viss oppgang, var Telenor med 3,04 prosent. Forklaringen er mandagens beslutning i selskapets ledelse om å kjøpe egne aksjer for over fire milliarder kroner. Disse aksjene blir så strøket, med den følge at gjenværende aksjer blir mer verdt. Tilleggseffekten så man onsdag, da investorer gjerne ville være med i prosessen på et tidlig tidspunkt.

Alle andre store selskaper viste betydelig nedgang. Statoil, som styrer nesten 25 prosent av indeksens verdi, sank med 2,51 prosent. Orkla gikk ned 2,22 prosent og Rec ned 2,89 prosent. Rec-aksjen er dermed igjen under 9 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje og oljerelaterte aksjer for øvrig gikk ned med mellom 2 og 5 prosent i verdi.

Kronen styrket

I valutamarkedet mister de fleste valutaer verdi, mens norske kroner og sveitsiske franc stiger i verdi. I Sveits så sentralbanksjefen seg nødt til å rykke ut og varsle at landets valuta var overvurdert og at tiltak ville bli gjennomført for å hindre spekulasjon i sveitserfranc. Det hjalp, og kursen sank.

Noe lignende kan ikke sentralbanksjefen gjøre i Norge, men hovedstyret kan gi sitt bidrag på det kommende rentemøte neste onsdag ved å la renten være i fred denne gang. En ny renteøkning vil i dagens valutasituasjon lett føre til at mange velger kroner som en sikker havn.

Det er det siste norsk eksportindustri ønsker seg nå.

Les flere nyheter her