Årsverste på børsen

FRYKT: Det er gjeldsfrykt i Europa, og dette har nok gjort sitt til raset på Oslo børs. Foto: Scanpix
FRYKT: Det er gjeldsfrykt i Europa, og dette har nok gjort sitt til raset på Oslo børs. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kraftige børsfallet fortsetter på Oslo Børs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedindeksen på Oslo Børs raste under 400 poeng like etter åpning onsdag. Indeksen falt nærmere to prosent før den nådde dagens foreløpige bunnotering på 393,39 poeng. I skrivende stund er hovedindeksen ned rundt 1,5 prosent til 397,40 poeng.

Hovedindeksen faller til sitt laveste nivå så langt i år. Vi må helt tilbake til 1. desember ifjor for å finne forrige gang børsen var under 400 poeng. Så langt denne uken er børsen ned nærmere fem prosent.

Frykt

Markedet preges nok en dag av at gjeldsfrykten i Europa har blusset opp igjen. Spanske og italienske renter har til sine høyeste nivåer siden euroen ble innført. Markedet frykter at også disse landene, i likhet med Hellas, Portugal og Irland, skal få problemer med å betjene gjelden.

- Italia henter mye kapital. Men det er blitt vesentlig dyrere å være italiener denne uken. Renten er oppadgående. Den store frykten er at et land som nettopp Italia ikke skulle klare å hente tilstrekkelig funding i markedet, sa kredittanalytiker Pål Ringholm til DN.no tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: - Et ubehagelig drag i markedet

Fare for resesjon

Samtidig har en rekke amerikanske nøkkeltall avslørt at veksten i amerikansk økonomi kan komme til å bli langt mer avmålt enn tidligere antatt. Flere eksperter har de siste dagene pekt på faren for en ny resesjon i USA.

Mandagens innkjøpssjefindeks fra industrien falt langt mer enn ventet. Tirsdag viste statistikk at forbruket falt for første gang på nærmere to år i juni. I forrige kom det dessuten tall for utviklingen i brutto nasjonalprodukt som viste at veksten i andre kvartal var på 1,2 prosent på årsbasis, noe som var langt lavere enn ventet. Samtidig ble veksten i første kvartal revidert ned til magre 0,4 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Frykter ny resesjon i USA

Opprettholder trippel-A

De siste dagene har markedet også vært preget av frykten for en nedgradering av amerikansk statsgjeld. Selv om gjeldsforliket ble endelig vedtatt av Senatet tirsdag, er det fortsatt fare for at kredittvurderingsbyråene vil nedjustere ratingen av gjelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ratingbyråene Moody's og Fitch valgte begge å opprettholde USA sin AAA-rating tirsdag ettermiddag. Fitch advarer at utsiktene for USA kan føre til at ratingen vil bli nedgradert på mellomlang sikt om det ikke innføres strammere tiltak, mens Moody's satte utsiktene til negative.

Les mer: - Dobbel-A kan bli den nye trippel-A

Amerikanske børser falt kraftig gjennom handledagen tirsdag, og asiatiske børser er ned rundt to prosent onsdag. I Europa faller alle de store børsene mer enn en prosent fra start.

Les mer:

Kraftig fall på Wall Street

USA sender Asia ned - igjen

Oljeprisene faller

Oslo Børs preges også av at oljeprisene faller markert tilbake. Et fat nordsjøolje med levering i september faller 1,2 dollar til 115,28 dollar fatet.

Les mer: Oljeprisene siger videre

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,8 prosent til 395,01 poeng.