Investorer flykter til Norge

Norske kroner er populære blant internasjonale investorer om dagen (foto: Scanpix).
Norske kroner er populære blant internasjonale investorer om dagen (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske statsrenter faller som en stein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldskrisen i EU og USA får investorene til å pøse penger inn i norske statsobligasjoner, skriver Dagens Næringsliv. Det har medført at norske statsrenter de siste dagene har falt til et historisk lavt nivå.

- Norske statsobligasjoner er ekstremt populære og statsrenten faller som en stein, slår sjeføkonom Steinar Juel i Nordea fast overfor DN.

- Norge er verdensmester i kreditt

Pål Ringholm, leder for kredittanalyse i First Securities, tror det er en flukt til sikkerhet som får de norske statsrentene til å stupe.

– Det vi har sett den siste tiden er en massiv omallokering av midler der investorene søker trygge havner. Norge er verdensmestre i kreditt og er det landet i verden der markedsaktørene priser inn minst risiko for mislighold av statsgjeld, sier Ringholm til avisen.

Ifølge valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets falt renten på norske statsobligasjoner med en løpetid på ti år fra rundt 2,8 prosent på mandag, til 2,63 prosent igår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en veldig stor endring på ett døgn og rentene er med dagens observasjoner rekordlave, sier Viland til DN.

Sterk krone

Også den norske kronen har styrket seg kraftig i verdi de siste dagene. Tirsdag ble den handlet til rundt 7,65 kroner mot euro, det sterkeste nivået siden høsten 2007.

– Historisk sett har ikke kronen vært noen trygg havn, men med gjeldskrisen i EU og USA kan den fremstå som mer attraktiv, sier Viland til DN og viser til de solide norske statsfinansene.

Les også:

Billigste euro på fire år

Kina hamstrer i DnB Nor

Spår gjeldsdumping