Bankene kan blåse i Bankklagenemnda

«RØEGGEN-KORTET»: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland (t.v.) vil gi alle forbrukere samme mulighet som Ivar Petter Røeggen (t.h.) til «gratis» rettsak mot banker som nekter å følge klagenemndas avgjørelser. I midten Røeggens advokat John Christian Elden - betalt av Forbrukerrådet. Foto: Scanpix
«RØEGGEN-KORTET»: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland (t.v.) vil gi alle forbrukere samme mulighet som Ivar Petter Røeggen (t.h.) til «gratis» rettsak mot banker som nekter å følge klagenemndas avgjørelser. I midten Røeggens advokat John Christian Elden - betalt av Forbrukerrådet. Foto: Scanpix

Bankene nekter å akseptere nederlag i Finansklagenemnda, og det koster dem ingenting. Forbrukerrådet vil gi kundene en rettighet som kan skremme banken hele veien til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapte saker

Av de 38 tapene norske banker/finansforetak gikk på i Bankklagenemnda i 2010, nektet fire å ta avgjørelsen til etterretning.
De fire var: DnB NOR, Acta Kapitalforvaltning, SpareBank 1 SR-Bank og BMW Financial Services Norge

Kilde: Finanklagenemndas årsrapport 2010.

Les mer om bank:

Bankgigant sier opp 30.000

Nye bankregler kan gi rentepåslag

EU-kommisjonen vil tvinge banker til å øke egenkapitalen

Åtte banker klarte ikke stresstesten

Vi fortsetter å låne mer

Svært få kunder vinner frem mot bankene i Finansklagenemnda (tidligere Bankklagenemnda). I mer enn 80 prosent får finansforetaket støtte for sitt syn, ifølge statsistikk for 2010.

Les også:

Små sjanser i Bankklagenemnda og

Disse bankene er ikke uovervinnelige i klagenemnda

Bare veiledende

Når kundene vinner frem i færre enn to av ti tilfeller, skulle man kanskje tro at det var noe bankene kunne leve med.

Men ikke alltid. I 10,5 prosent av tilfellene der kunden vant frem i nemda i 2010, nektet banken å ta avgjørelsen til følge.

Og det har bankene full anledning til i dag, ettersom Finansklagenemnda ikke er et rettslig organ, men bare en frivillig avtale om tvisteløsning inngått mellom Forbrukerrådet på ene siden og Finansnæringen på den andre. I denne avtalen heter det at avgjørelsene bare er veiledende, ikke bindende.

Av de 197 sakene som nemnda behandlet i 2010, fikk kunden medhold i 38. Men i fire av disse 38, gav bankene beskjed om at de ikke aksepterte avgjørelsen (se faktaramme).

Bankkunde fikk støtte

Skal kunden få gjennomslag for sitt syn må han eller hun dermed rykke tilbake til start, og sende inn klage til de offisielle organene vi har, enten Forbrukertvistutvalget eller vanlig sivil rettsak. Ikke bare har kunden da ventet i lang tid på behandling i nemnda, men må selv ta risikoen for saksomkostningene i rettsvesenet, tross seieren i nemnda.

Den mest kjente saken der dette har skjedd, er saken mellom DnB Nor og kunden Ivar Petter Røeggen, som tapte 250.000 kroner på et råttent spareprodukt. Da han etter en drøyt to år lang kamp endelig vant frem i Banklagenemnda i 2009, nektet banken å akseptere nederlaget.

Forbrukerrådet stilte da opp og utstyrte Røeggen med en av landets mest profilerte advokater og løfte om å dekke alle saksomkostninger i retten. Etter seier i tingretten er saken anket til lagmannsretten, der den kommer opp i slutten av august.

Les også: Røeggen-anken for lagmannsretten i august

Vil gi Røeggen-kortet til alle

Nå vil Forbrukerrådet gi alle forbrukere samme muligheter som Ivar Petter Røeggen til å kostnadsfritt kjøre en sak i rettsapparatet.

Les også: "Den lille mann" får stjerneadvokat

Eneste forskjell er at det nå må bli finansforetaket, ikke Forbrukerrådet, som tar regningen i retten, dersom banken nekter å akseptere et nederlag i nemnda.

- Det ville være et svært viktig ris bak speilet for bankene, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, til DN.no.

Myndighetene har sendt ut på høring flere forslag til endring av lovverket og hvordan klagenemndene er organisert. Forbrukerrådet støtter i utgangspunktet et av forslagene som blant annet går ut på at forbrukeren gis «fri rettshjelp» i første runde i retten dersom han først har vunnet i Finansklagenemnda.

- Veldig ubalanse

Men det bør ikke stanse der, mener Flesland.

- Derfor går vi i Forbrukerrådet faktisk enda lenger. Vi mener at reglene bør endres slik at når forbrukeren vinner og banken velger å anke i retten, så må de betale også neste runde - om det så går hele veien til Høyesterett.

Hun synes det er et skrikende misforhold i makten som finansforetakene i dag har, sammenlignet med forbrukerens.

- Bankene er den store, profesjonelle parten med helt andre finansielle muskler enn den lille forbrukeren. Det er i det hele tatt en veldig ubalanse både når det gjelder kompetanse og økonomi, sier Flesland.

- Ser ikke behovet

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), støtter ikke forslagene om å pålegge banker som ikke følger nemndas avgjørelser å dekke saksomkostningene i rettsapparatet. Begrunnelsen: Det er så få saker dette gjelder.

- Etterlevelsen har hele tiden vært høy i Bankklagenemnda. Det er bare snakk om en 4-6 saker i året der bankene ikke følger nemnda. Vi ser derfor på dette som en vel fungerende klageordning slik den er i dag, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i FNO.

- Men da hadde det vel ikke kostet bankene mye å ta regningen for behandling i rettsapparatet for de få?

- Nei, men etter en samlet vurdering har vi kommet frem til at vi ønsker å beholde ordningen slik den er i dag, siden den fungerer godt, sier Osland.

Paradoksalt nok er det forskjellige regler i Finansklagenemnda etter hvilket type finansselskap du klager på. Mens banker kan nekte å følge nemndas avgjørelser uten at det nødvendigvis koster dem noe, har forsikringsselskaper forpliktet seg til å dekke regningen for første runde i rettsapparatet i slike tilfeller.

- Historiske årsaker

FNO-direktør Osland opplyser at forskjellen mellom nemndenes regler, har historiske årsaker. I 2002-2006 nektet forsikringsselskapene å følge nemndenes avgjørelser i hele 30-35 prosent av tilfellene der konklusjonen gikk i deres disfavør.

- Forsikringsselskapene gikk derfor i 2006 frivillig med på en ny ordning fordi etterlevelsen av nemndas vedtak var veldig lav. Forbrukerrådet hadde dessuten på den tiden innført en omstridt svarteliste, som de da tok bort, forteller Osland.

Ifølge FNO er det ingen planer om å endre avtalen mellom Forbrukerrådet og forsikringsselskapene, men altså heller ingen planer om å innføre samme regler for bankene.

Håper på regelendring

I Forbrukerrådet er de selvsagt fornøyd med avtalen de fikk i stand med forsikringsselskapene i 2006, men desto mer skuffet over at de ikke klarer å få bankene med på det samme.

- Det kan jo se ut som om bankene ikke har til hensikt å følge vedtakene. Derfor blir det veldig viktig å få dette inn i det nye regelverket som departementet nå har sendt ut på høring. Argumentet fra FNO om at dette er unødvendig fordi det gjelder så få saker, er snarere et argument for en slik ordning, sier Randi Flesland.

Hun understreker at Forbrukerrådet støtter bankenes rett til å kreve enkelte saker av prinsipiell betydning prøvd for retten. Men altså: Da må det være banken som tar regningen for den prosessen, mener Flesland.

Les også: Slik klager du

Også forsikringsselskapene nekter

Selv om forsikringsselskapene frivillig har gått med på å dekke saksomkostninger i rettsvesenet i saker der de nekter å følge nemndas avgjørelse i kundens favør, så nekter de nesten like ofte som bankene.

I 2010 ble det behandlet 453 saker i Finansklagenmenda Forsikring, der 205 (45 prosent) av avgjørelsene gikk i favør av forbrukeren. I 16 tilfeller (7,8 prosent) nektet selskapet å akseptere nederlaget. Forsikringsselskapene som er medlem av FNO skiller seg markert fra de som ikke er medlem. FNO-selskapene fikk for det første medhold i langt flere saker i nemnda, 62 prosent mot 32 prosent for ikke-medlemmene. FNO-selskapene nektet også oftere å akseptere nederlaget, 9,1 prosent. Ikke-medlemmer nektet bare i 5,4 prosent.

Det selskapet som ble felt oftest i klagenemnda er Protector Forsikring ASA, som tapte 42 av de 72 klagesakene mot dem. De aksepterte imidlertid alle nederlagene.

Forsikringsselskapene som nektet å akseptere avgjørelser i klagenemnda i 2010:
Forsikringsselskap (medlem av FNO)Antall saker i klagenemndaMedhold for forbrukerenNektet å akseptere
Gjensidige Forsikring71223
IF Skadeforsikring37121
ACE European Group Limited1961
Codan Forsikring1151
Storebrand Livsforsikring AS1021
Terra Skadeforsikring AS1051
Vital Forsikring ASA541
NEMI Forsikring ASA421
Norsk Legemiddelforsikring411
Terra Personforsikring AS111
Forsikringsselskap (ikke FNO-medlem)Antall saker i klagenemndaMedhold for forbrukerenNektet å akseptere
AmTrust International Underwrites51382
Chartis Europe S.A. (Tidligere AIG)21151
Norske Sjø AS221

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:24 USA og Taliban har signert fredsavtale14:05 Niskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass14:02 Snøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02 Skøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01 Fansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00 Aleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56 Indeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54 USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46 Kolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44 Therese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43 MDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27 Jahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24 Virusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24 Søreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11 Valg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09 Knallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44 Hovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39 Deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38 Erdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34 Erdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33 Bosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17 Koronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11 E10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08 Ortlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04 Shinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02 Norsk EM-bronse i skiskyting11:40 Iran: Ni nye virusdødsfall11:26 Spansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11 Ny ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04 Krever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39 Kombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38 FIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember09:55 Kvinne døde i fallulykke i Oslo09:39 En tredje danske er smittet av viruset09:30 USA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14 Bjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00 Island vurderer å endre navneloven08:34 Lei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08 Togtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Siste nytt
14:24VerdenUSA og Taliban har signert fredsavtale14:05SportNiskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass14:02NorgeSnøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02SportSkøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01NorgeFansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00SportAleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56VerdenIndeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54VerdenUSA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46NorgeKolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44SportTherese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43NorgeMDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27NorgeJahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24SportVirusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24VerdenSøreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11VerdenValg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09SportKnallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44SportHovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39NorgeDeler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38VerdenErdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34VerdenErdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33SportBosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17VerdenKoronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11NorgeE10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08SportOrtlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04SportShinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02SportNorsk EM-bronse i skiskyting11:40VerdenIran: Ni nye virusdødsfall11:26SportSpansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11NorgeNy ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04VerdenKrever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39SportKombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38SportFIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember09:55NorgeKvinne døde i fallulykke i Oslo09:39VerdenEn tredje danske er smittet av viruset09:30VerdenUSA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14SportBjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00VerdenIsland vurderer å endre navneloven08:34Helse og livsstilLei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08NorgeTogtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Populært