Gjeldskrisen i USA:- Den umiddelbare faren er over

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men USA står fremdeles i fare for å bli nedgradert, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den umiddelbare faren for et amerikansk mislighold av statsgjelden ser ut til å være over etter at amerikanske politikere i natt ble enige om en avtale om budsjettkutt og heving av gjeldstaket.

Analytikerne spør seg likevel om avtalen er stor nok til å hindre en nedgradering av den amerikanske gjelden. En nedgradering kan få følger for USAs lånekostnader og mer vidtrekkende konsekvenser i finansmarkedene.

- Ingen garanti

- Avtalen hindrer amerikansk mislighold i første omgang, men er likevel ingen garanti for at USA beholder sin kredittrangering. Flere ratingselskaper har vært ganske klare på at USA kan miste sin trippel A-rating om de ikke løser sine langsiktige budsjettutfordringer. De planlagte utgiftskuttene er neppe tilstrekkelig, og spørsmålet blir da om ratingbyrået S&P gir de negative nyhetene denne uken eller avventer situasjonen, skriver analytiker Maren Romstad i morgenrapporten fra DnB Nor Markets mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarte USA

S&P advarte 14. juli om at enhver avtale om heving av USAs gjeldstak vil måtte inkludere en ”troverdig” løsning for reduksjon av landets gjeldsbyrde. Den gangen mente S&P at budsjettkutt på rundt 4.000 milliarder dollar ville være nok til å beholde toppratingen.

- Vi vet fra tidligere at S&P har krevd 4.000 milliarder i budsjettnedskjæringer og spørsmålet er om avtalen er tilstrekkelig, skriver analytiker Johan Javeus i morgenrapporten fra SEB mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spår gjeldsdumping

Analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets peker også på at den umiddelbare faren for at USA misligholder gjelden nå kan være over.

- S&P har gitt en nedgradering 50 prosent sannsynlighet og mener et kutt på 4.000 milliarder dollar ville vært en god start. Dermed er nok ikke denne avtalen fantastisk, men den umiddelbare faren for mislighold kan se ut til å være over, skriver Eek-Nielsen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enormt press

Toppsjef Mohamed El-Erian i verdens største obligasjonsforvalter Pacific Investment Management Company (Pimco) mener S&P nå sitter med nøkkelen til USAs videre skjebne.

- Følgene for AAA-ratingen vil være avhengig av om Standard & Poor’s holder seg til det ratingbyrået uttalte 14. juli, da det plasserte USAs kredittrating på sin observasjonsliste med negativt fortegn, sier El-Erian til Dow Jones Newswire mandag ifølge TDN Finans.

I en epost til nyhetsbyrået fremholder El-Erian at «strikt fortolking av S&P taler for sannsynligheten for en nedgradering. Jeg antar at byrået er under enormt press for ikke å gjøre dette».

Verken Standard & Poor’s eller konkurrenten Moody’s Investors Service var villige til å kommentere saken, skriver Dow Jones Newswires ifølge TDN.

Les også:

Lettelse på Børsen

Kongresslederne enige i ellevte time

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ratingkutt for USA - uansett

Hovedtrekk i gjeldsavtalen:

*Gjeldstaket løftes med minst 2.100 milliarder dollar. Dette sikrer USA finansiering inn i 2013, altså etter neste års presidentvalg.

* Første del av avtalen innebærer at gjeldstaket heves med 900 milliarder dollar.

* Budsjettunderskuddet skal kuttes med 2.500 milliarder dollar over de neste ti årene. Første del av avtalen er et kutt på 900 milliarder dollar. En egen komité finne ytterligere 1.500 milliarder dollar i budsjettkutt innen utgangen av året.