Lavere strømpriser kan dekke økt renteregning

RENTEOPPGANG: Det er ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å sette opp renten flere ganger i løpet av det neste året. Da kan det være en fordel om strømmen blir billigere. Foto: Scanpix
RENTEOPPGANG: Det er ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å sette opp renten flere ganger i løpet av det neste året. Da kan det være en fordel om strømmen blir billigere. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rentene på boliglånet vil øke denne høsten og vinteren, men slapp av: Lavere strømpriser vil trolig kompensere for de første renteøkningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om strømpriser

Regnet har ført til lavere strømpriser

Skor seg på dyr strøm

Kraftselskapene tjener rått på trading

Strømprisene falt med 10 prosent

Velter milliardregning over på strømkundene

KALKULATORER:

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene. Spådommene er hentet fra SSB.

Inflasjon- og lønnsutvikling
Kalkulatoren beregner hva lønns- og prisutviklingen har vært fra et gitt årstall.

– Da Nasdaq OMX stengte fredag ble kontrakter for hele 2012 omsatt for 47,75 euro per megawattime (ca 37 øre per kwh), sier kommunikasjonsdirektør Sara Aadnesen i Nasdaq til NTB.

Hun sier systemkontraktene for januar sluttet på 54,50 (42 øre per kwh). På samme tid i fjor lå prisene rundt 80 euro (62 øre per lwh). For første halvår i år ble gjennomsnittsprisen 59,17 (46 øre per kwh).

Fredag ble septemberkontrakter omsatt rundt 47 euro (36 øre per kwh).

Markedet forventer priskutt

– Det er tydelig at markedet forventer lavere strømpriser denne vinteren enn vi hadde i fjor, sier Aadnesen, men hun vil ikke gi seg inn på spekulasjoner om hvor mye lavere strømutgifter forbrukerne får denne vinteren.

Les også: Forventer billigere vinterstrøm

Den 10. august skal hovedstyret i Norges Bank ha nytt rentemøte. Det er ikke ventet noen ny økning allerede da, men senere i høst vil vi to ganger få et påslag på 0,25 prosentpoeng, går det fram av pengepolitisk rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renter og strømpriser har det til felles at ingen kan si sikkert hva fremtiden vil bringe. Derimot kan markedsaktører kjøpe og selge kvalifiserte gjetninger.

Les også: - Renten kan øke i Norge dersom Hellas ryker

De store kraftleverandørene som nå sikrer seg kontrakter til en pris de tror kan lønne seg, vil tjene gode penger dersom høsten blir tørr og vinteren kald. Får vi en våtere høst og en mildere vinter, kan fredagens kontrakter vise seg å være rene tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men forbrukerne får uansett strømmen billigere.

Usikker rente

Selv om Norges Bank hardnakket har varslet renteøkninger i over ett år, har styringsrenten ennå ikke kommet over 2,25 prosent. Den norske krona er i øyeblikket sterk mot alle andre valutaer. Det gjør de varslede renteøkningene vanskelig å gjennomføre.

Les også: - Kan bli færre rentehopp i høst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en kjent sak at høyere rente enn andre land gir sterkere krone, og dermed blir det vanskelig for eksportnæringene. De siste ledighetstallene som kom midt i terroruken, viste at ledigheten er svakt økende. Det oppmuntrer heller ikke hovedstyret til noen renteøkning 10. august.

Gjennomsnittsfamilie

Hvis veddemålene som kommer til uttrykk på Nasdaq slår til og Norges Bank får det som hovedstyret vil, kan en gjennomsnittsfamilie med boliglån på 1 million kroner regne med å måtte betale 2.500 kroner mer i året for hver gang sentralbanken hever styringsrenten denne vinteren.

Les også: Gode utsikter for privatøkonomien

Samtidig vil utgiftene til strøm på årsbasis trolig ligge rundt 30 prosent under fjorårets nivå. Spesielt i vinter blir det billigere. Og dermed er mulighetene gode for at en lavere strømregning kompenserer en høyere renteregning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr det for deg

Du kan selv regne ut hva dette betyr for deg ved å bruke kalkulatoren under. Her kan du legge inn forventet renteøkning og endring i strømpris, og se hvordan nettoeffekten blir for deg.

Hvor stor renteøkning du bør legge inn, avhenger helt av hvor lang tidshorisont du ser på.

Skal du se på ett års basis bør du legge inn en renteøkning på 0,5 -0,75 prosent.

I kalkulatoren er det forhåndsinnlagt at strømprisen i snitt er 15 øre per kwh lavere. Dette er tenkt på årsbasis.

Med de forhåndsinnlagte tallene med 0,5 prosent oppgang i lånerenten og 15 øre ned i strømkostnader, blir nettoeffekten 1.650 kroner i økte kostnader. Dette med et lån på 1,5 millioner kroner, og et strømforbruk på 25.000 kwh i året.

Lån
Rente i dag
Ny rente
Gjeld i dag
Strømforbruk
Endring i strømpris (i øre per kwh)
Årsforbruk strøm i kwh
Endringer
Lånekostnad (etter skatt)
Strømkostnad
Netto endring