– Nær avtale om USAs budsjett og gjeldstak

Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner (t.v.), og den republikanske mindretallslederen i Senatet, Mitch McConnell, under en pressekonferanse om de amerikanske budsjettforhandlingene. Ifølge amerikanske medier har Republikanerne og Demokratene blitt enige om en avtale. Foto. REUTERS/SCANPIX.
Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner (t.v.), og den republikanske mindretallslederen i Senatet, Mitch McConnell, under en pressekonferanse om de amerikanske budsjettforhandlingene. Ifølge amerikanske medier har Republikanerne og Demokratene blitt enige om en avtale. Foto. REUTERS/SCANPIX.

Dersom den amerikanske Kongressen virkelig klarer å bli enige om budsjettkutt og heving av gjeldstaket, vil det føre til et lettelses sukk i den internasjonale finansverdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjeldstaket i USA

* Kongressen vedtok i 2010 et tak på USAs nasjonalgjeld på 14.294 milliarder dollar. Det vil si at landet ikke skal ha mer gjeld enn dette.

* Dette gjeldstaket ble nådd i mai.

* Om ikke gjeldstaket heves innen tirsdag 2. august, kan USA umiddelbart bli tvunget til å kutte i faste utgifter som lønns- og pensjonsutbetalinger.

* Alternativet er å slutte å betale renter og avdrag på statsgjelden.

* Republikanerne har nektet å heve gjeldstaket dersom det ikke samtidig tas grep for å kutte i statens utgifter på sikt.

* Demokratene ønsket opprinnelig å kombinere kuttene med økte skatter for rike amerikanere, men det ser ikke ut til at de får gjennomslag for dette kravet i denne omgang.

* Selv om gjeldstaket heves, så kan USAs kredittverdighet bli nedgradert. * En nedgradering kan gjøre det dyrere for USA å ta opp nye lån og skape mer uro i de internasjonale finansmarkedene.

Les flere økonomisaker

Flere vil ha «full pakke»

Bærbare krefter til folket

Gresk mislighold nærmest en vanesak

Sjekk hva du får for 1,5 millioner

Liten økning i antall arbeidsledige

Forventer billigere vinterstrøm

Republikanerne og Demokratene satt søndag i intense forhandlinger for å bli enige om hovedtrekkene i en slik avtale.

Mitch McConnell, Republikanernes mindretallsleder i Senatet, spådde at en avtale ville være i havn «ganske snart».

Kilder i Kongressen opplyste til TV-stasjonen ABC at avtaleforslaget innebar å heve gjeldstaket med opptil 2.400 milliarder dollar fram til etter presidentvalget i 2012. Gjeldstaket er i dag på om lag 14.300 milliarder dollar.

Ifølge McConnell vil avtalen innebære budsjettkutt og innstramninger på til sammen 3.000 dollar over en periode på ti år.

– Men det vil ikke bli noen skatteøkninger, understreket McConnell overfor TV-stasjonen CNN.

– Kritisk dag

Det hvite hus krysset fingrene og håpet Kongressen ville klare å bli enig om en avtale, som forhåpentligvis vil bidra til å få gjeldskrisen under kontroll og å roe markedene.

– Vi må få løst dette nå. Dagen i dag er helt klart en kritisk dag, sa David Plouffe, rådgiver i Det hvite hus.

Dersom det faktisk blir enighet om avtalen, og innholdet samsvarer med opplysningene som var kjent søndag, så betyr det blant annet at president Barack Obama slipper nye, vanskelige kamper for å få hevet gjeldstaket før neste års presidentvalg.

Ledere i Kongressen var søndag i full gang med å orientere sine partifeller om avtaleforslaget.

Tea Party

Demokratene og Republikanerne har i lang tid kranglet om budsjettkutt og håndteringen av gjeldskrisen.

Obama og Demokratene vil ha en sparepakke på 2.400 milliarder dollar, stor nok til at gjeldstaket kan heves så mye at det ikke er nødvendig å gå gjennom hele debatten igjen før valget neste år.

Republikanerne har på sin side tatt til orde for en mindre sparepakke på 900 milliarder dollar og en tilsvarende heving av gjeldstaket som vil tvinge fram en ny debatt om maksgrensen for statsgjelden over nyttår.

Et problem som har gjort forhandlingene vanskelige, er at Tea Party-aktivistene, som utgjør 25 prosent av Republikanernes partigruppe, ikke aksepterer noen avtale som fører til skatteøkning eller mer økt statsgjeld.

Tea Party vil ha et grunnlovstillegg med krav om balanserte budsjetter, noe de fleste økonomer mener er umulig å oppnå på mellomlang sikt uten skatteøkninger.

Stigende uro

Verden har sett med økende uro på den politiske dragkampen i Washington som i teorien kan føre til at USA ikke kan betale for seg.

Om ikke gjeldstaket heves vil det globale finansmarkedet og verdensøkonomien rystes, og USA risikerer at kredittverdigheten nedgraderes med høyere renter både på statsgjelden, boliglån og forbrukerlån som resultat. Men selv om gjeldstaket til slutt blir hevet, har politikernes manglende evne til å styre økonomien på en rasjonell måte ført til at de store ratingbyråene vurderer å nedgradere USAs kredittverdighet uansett.

Les også:

– Utilgivelig å misligholde statsgjelden

Republikansk forslag avvist i Senatet

- Kutt for USA - uansett

IMF: Dollarens status kan svekkes

Her er eierne av USAs risikofylte statsgjeld

Les flere nyheter her

Personvernpolicy