Gresk mislighold nærmest en vanesak

Store statsgjeld er et velkjent problem i Aten. I 2001 foreslo myndighetene å verdipapirisere de fremtidige turistinntektene fra Parthenon. Forslaget falt etter protester fra blant annet arkeologer (foto: Scanpix)
Store statsgjeld er et velkjent problem i Aten. I 2001 foreslo myndighetene å verdipapirisere de fremtidige turistinntektene fra Parthenon. Forslaget falt etter protester fra blant annet arkeologer (foto: Scanpix)

Hellas har vært ute av stand til å betale gjeld i over halvparten av de 200 siste årene, ifølge økonomi-historikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske ledere vil ikke høre snakk om «mislighold» etter forrige ukes redningspakke til gjeldstyngede Hellas.

Men som ventet har ikke ratingbyråene samme syn, og Fitch ble det første av dem til å plassere gresk gjeld i kategorien «restricted default», altså «selektivt mislighold». Dette oppstår ved at private aktører aksepterer en av flere løsninger som reduserer verdien av Hellas' forpliktelser, og altså fører til et tap for disse investorene.

Les mer: Slik er eurosonens nye kriseplan

Mislighold, om enn i større skala, er nettopp det markedene har fryktet, fordi det fører til tap for investorer, og særlig store banker.

100 års mislighold (minst)

Dramatisk, altså. Men langt fra sjelden for Hellas sin del, ifølge de kjente økonomi-professorene Kenneth Rogoff og Carmen Reinhart, som i 2009 ga ut boken This Time is Different, som tar for seg finanskriser gjennom 800 år.

I essayet som skapte grunnlaget for boken skriver forfatterne at Hellas har tilbragt mer enn halvparten av de 200 siste årene i mislighold.

Landet har opplevd episoder der det ikke har vært i stand til å betale sine kreditorer hele fire ganger siden det ble uavhengig i 1829 - i 1843, 1860, 1893, og 1932. Faktisk skriver Rogoff og Reinhart at Hellas allerede var ute av stand til å betale gjelden da det ble uavhengig, og at det var utestengt fra verdens kapitalmarkeder i 53 år fra og med 1826.

Ikke solvent før 60-tallet

Sist Hellas misligholdt gjelden sin, i 1932, ble ikke landet solvent før utpå 1960-tallet, minner Reinhart om i et intervju med Wall Street Journal.

Hellas er likevel ikke verst i klassen blant europeiske land de siste 200 årene. Spania og Portugal, som også bekymrer markedene i disse dager, hadde henholdsvis åtte og seks misligholdsepisoder på 1800-tallet.

I intervjuet med WSJ, som ble gitt i februar 2010, er forøvrig Reinhart svært treffsikker med sine spådommer rundt Hellas' gjeldsproblemer.

- Det jeg tror er et sannsynlig scenario er at i stedet for å få et mislighold med et stort brak, får vi en mer stille type mislighold. Hvis du ser på Standard & Poor's definisjon på mislighold, er det alt som forandrer en gjeldskontrakt til mindre fordelaktige betingelser fra den originale kontrakten for långiverne. Med andre ord, lavere renter og lengre løpetid, slo hun fast.

Les også:

Ventes å erklære mislighold av gresk gjeld

- Hva med å verdipapirisere ruinene?

Personvernpolicy