Gjeldstaket

IMF: Dollarens status kan svekkes

IMFs sjef Christine Lagarde advarer Kongressen og sier dollarens status kan svekkes om det ikke blir en heving av gjeldstaket.
IMFs sjef Christine Lagarde advarer Kongressen og sier dollarens status kan svekkes om det ikke blir en heving av gjeldstaket.

Dollarens status som verdens reservevaluta kan svekkes om ikke Kongressen løser konflikten om sparepakker og hever USAs gjeldstak, sier IMF-sjefen Christine Lagarde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et slik utfall ville trolig føre til en svekkelse av dollaren i forhold til andre valutaer og til tvil om dollaren stadig vil være verdens reservevaluta, sa Lagarde i et intervju med TV-kanalen PBS torsdag.

Lagarde kom med sin kommentar mens demokrater og republikanere fortsetter dragkampen om to rivaliserende sparepakker og en heving av gjeldstaket.

Lagarde oppfordret begge parter til å legge politisk krangel til side for USAs og hele verdens skyld.

– Det er mye bekymring der ute. Den globale økonomien er svært avhengig av den amerikanske økonomien fordi USA er en stormakt i mange henseender, sa hun.

Les: IMF advarer USA om gjeldstaket

Banksjefer appellerer

«Vi ber dere innstendig om å komme til en avtale denne uka,» skriver sjefene for Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo og andre viktige finansinstitusjoner.

«Konsekvensene av ikke å gjøre det for økonomien, arbeidsmarkedet, finansene til amerikansk næringsliv og familier og for USAs globale økonomiske ledelse blir svært alvorlige,» skriver de.

Les: USA forbereder kriseplan

Banksjefene advarer om at mislighold av gjelda eller en nedgradering av kredittvurdering vil være et voldsomt slag som skaper kaos på børsene, undergraver dollaren og gjøre stor skade på USAs svake økonomi.

«Gitt den alvorlige risikoen må politikerne korrigere kursen nå, skape tillit ved å betale våre regninger i tide og vise at USA er et demokrati som har evnen til å sette uenighet til side og løse våre mest alvorlige utfordringer,» sier de.

Finansmarkedet har sittet og sett med stadig større uro på at demokratene og republikanerne virker helt fastlåste i sin dragkamp om en sparepakke og en heving av gjeldstaket.

Finansdepartementet sier at om ikke gjeldstaket blir hevet, kan USA tvinges til å misligholde gjelda med katastrofale konsekvenser for det globale finansmarkedet.

Kredittvurderingsbyråene har også advart om at USAs toppkredittvurdering på AAA kan bli nedgradert selv om gjeldstaket heves, fordi Kongressen har vist seg ut av stand til en fornuftig behandling av krisen.

Les: Obama med kraftig advarsel

Trass i advarslene, som også er kommet fra IMF, insisterer de to partiene på sine rivaliserende planer, enda de ikke synes å ha noen mulighet for å bli vedtatt. (©NTB)

Personvernpolicy