Rekordresultat for Statoil

Konsernsjef Helge Lund, Statoil (foto: Scanpix)
Konsernsjef Helge Lund, Statoil (foto: Scanpix)

Statoil-sjef Helge Lund oppnådde rekordresultater etter kraftig oljeprisoppgang og bokført milliardinntekt etter salg av brasiliansk oljefelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil leverer for andre kvartal et resultat som er godt over markedets forventninger, men konsernsjef Helge Lund som opplever kraftig produksjonsfall og hopp i kostnadene får mye drahjelp av kraftig økning i oljeprisene og en stor engangsinntekt etter salg av oljefelt.

Statoil surfet på en kraftig økning i oljeprisen i kvartalet med en 32 prosents økning i gjennomsnittsprisen for væsker målt i norske kroner, og en 28 prosents økning i gjennomsnittsprisen for gass. Resultatet inkluderer også en gevinst på 8,8 milliarder kroner etter inntektsføringen av salget av 40 prosents andelen i det brasilianske Peregrino-feltet.

- Statoil oppnådde et rekordhøyt resultat i andre kvartal 2011. Resultatet avspeiler drift i samsvar med forventningene, den verdiskapende Peregrinotransaksjonen, og sterke olje- og gasspriser gjennom hele perioden. Produksjonen ble hovedsakelig påvirket av tidligere varslede omfattende revisjonsstanser og sesongmessig variasjon i gassalget. Vi fortsatte framgangen innen leting og prosjektutvikling i andre kvartal, og er i rute for å oppnå framtidig vekst, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. sier Statoil-sjef Helge Lund i en kommentar.

14 prosent fall i produksjonen

Statoils produksjon er derimot kraftig ned i kvartalet. Samlet bokført produksjon av væsker og gass i andre kvartal 2011 var 1,486 millioner fat oljeekvivalenter (foe) per dag, sammenlignet med 1,765 millioner foe per dag i andre kvartal ifjor.

Nedgangen i samlet egenproduksjon var på hele 14 prosent. Det skyldes hovedsakelig lavere gassavtak, reduserte produksjonstillatelser, planlagte revisjonsstanser, redusert vanninnjeksjon på Gullfaks og avtagende produksjon fra modne felt. Også midlertidlig nedstengt produksjon i Libya bidro til nedgangen, skriver Statoil i kvartalsrapporten. Selskapet skriver også at økt produksjon fra eksisterende felt og oppstart av feltene Vega, Morvin, Gjøa, Peregrino og Leismer var faktorer smo delvis motvirket nedgangen.

Bokført produksjon, som viste en nedgang på 16 prosent fra andre kvartal i fjor, ble påvirket av ovennevnte fall i egenproduksjonen og av høyere effekter fra produksjonsdelingsavtaler (PSA). Gjennomsnittlig PSA-effekt var 206 tusen foe per dag i andre kvartal 2011, opplyser selskapet

For året sett under ett er bokført produksjon ned 12 prosent.

Hopp i kostnadene

Produksjonskostnaden per fat oljeekvivalenter bokført produksjon var 46,2 kroner for de siste 12 månedene fram til 30. juni 2011, sammenlignet med 40,1 kroner for tilsvarende periode i fjor.

- Økningen i justerte produksjonskostnader per foe skyldes hovedsakelig lavere egenproduksjon og høyere kostnader fra felt som har forberedt produksjonsoppstart de siste 12 månedene, bl.a. Peregrino i Brasil og demonstrasjonsprosjektet Leismer i Canada.

Les også:

Statoil: Ja, vi har veldig stor fortjeneste på drivstoff

Uløst USA-gjeld tynger oljeprisen

Statoil
Tall i milliarder kroner2. kv. 20112. kv. 2010Ventet ifølge TDN Finans
Driftsinntekter/omsetning168,8129,2149,3
Justert driftsresultat43,636,445,1
Driftsresultat*6126,654,2
Nettoresultat27,13,153,6

Les mer fra DN.no

Bankenes greske «bløffnummer»

Kontorvillaer blir boliger igjen

Stor uro på Wall Street

Personvernpolicy