Bankenes greske «bløffnummer»

Det kan synes som bankene taper vesentlig mindre på Hellas-lånene er der man trodde tidligere (foto: Scanpix).
Det kan synes som bankene taper vesentlig mindre på Hellas-lånene er der man trodde tidligere (foto: Scanpix).

Europeiske banker slipper mye billigere unna Helllas-tap enn de har påstått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene i Europa klager over store tap på redningen av Hellas. Men ifølge en rekke eksperter er sannheten en ganske annen når det gjelder de påståtte tapene, skriver business.dk.

Det fremstår ifølge avisen mer og mer som en bløff når de europeiske bankene hevder at de bidrar med store penger til redningen av Hellas. Bankenes egen organisasjon, Institute of International Finance (IIF), hevder selv at bankene tar et tap på 21 prosent av sine tilgodehavende.

Etter hvert som detaljene i avtalen fra det siste euro-toppmøtet blir kjent, tar flere og flere eksperter avstand fra bankenes fremstilling, og hevder de har sluppet ekstremt billig unna.

Bankenes fremstilling kalles «sterkt villedende» av tenketanken Re-Define, hvor en rekke universitetsfolk og bankfolk er tilknyttet.

- En dårlig avtale for EUs skattytere

De nye papirene med lengre løpetid som bankene bytter til blir garantert med pant i sikrere verdipapirer, og samtidig får de høyere rente enn eurolandenes eget krisefond, EFSF, sier professor Rudolf Hickel, som er forskningsleder ved Institutt for Arbeid og Økonomi ved Universitetet i Bremen.

- Reelt er kostnadene for de tyske bankene minimale. Dette er en dårlig avtale for EUs skattytere, sier professor i bankvirksomhet Stephan Paul ved Ruhr-Universität Bochum.

Andre eksperter og debattanter har i Financial Times og Wall Street Journal pekt på at Hellas heller ikke får så mye ut av «bidraget» fra bankene. Gjelden blir nemlig bare redusert med noen få prosent, tilsvarende 13-14 milliarder euro.

Totalt har Hellas samlede lån på 340 milliarder euro, tilsvarende i overkant av 2.600 milliarder kroner.

Les også:

Her er «Marshall-planen» som skal redde Hellas, euroen og EU

- Bankene må bidra når Hellas skal reddes

Tyske banker vil bidra til kriselån

Ny panikk - greske renter over 40 prosent

Kriseplan for «konkurs» i Hellas

Vurderer å nedgradere 8 greske banker

Ny nedgradering av Hellas

Personvernpolicy