Gullkantet kinesisk «oljefond»

Her er lederen i China Investment Corp. Lou Jiwei i på podiet i selskap med den kinesiske presidenten Jianto Hu, og den amerikanske presidenten Barack Obama (foto: Scanpix).
Her er lederen i China Investment Corp. Lou Jiwei i på podiet i selskap med den kinesiske presidenten Jianto Hu, og den amerikanske presidenten Barack Obama (foto: Scanpix).

Det statlige kinesiske investeringsfondet CIC gjorde det bedre enn vårt eget oljefond ifjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas motstykke til «oljefondet», det statlige kinesiske investeringsselskapet China Investment Corp. (CIC), hadde en samlet avkastning på sine utenlandsinvesteringer på 11,7 prosent ifjor.

- Det er ikke verst. Men i år vil det være mer utfordrende om ikke investorenes forventninger om en gjenopphenting i markedene slår til i andre halvår, sier analysesjef Zhang Zhiming i HSBC i Hong Kong til nyhetsbyrået.

Norge er størst

Til sammenligning klarte «oljefondet», eller Norges Bank Investment Management (NBIM) gjennom Statens pensjonsfond utland, en avkastning på 9,62 prosent i 2010.

Det kinesiske fondet voste til 409,6 milliarder dollar, eller over 2.200 milliarder kroner, ved utgangen av fjoråret. Vårt eget oljefond var på 3.077 milliarder kroner på samme tidspunkt.

Ifølge Monitor Group er Norges oljefond i dag verdens største statlige fond. Det kinesiske fondet kvalifiserer til andreplass på listen etter dagens rapportering, foran Abu Dhabi Investment Authority.

Les også: Oljefondet er størst i verden

Doblet på fire år

Totalt plasserte det statlige kinesiske fondet 35,7 milliarder dollar ifjor. Plasseringene ble gjort innen infrastruktur, eiendom og private equity samt i fremvoksende markeder for å dra nytte av en bedring i verdensøkonomien, ifølge CICs årsrapport for 2010 som ble publisert tirsdag.

Fondets kontantbeholdning falt 28 prosentpoeng til fire prosent ved utgangen av året. Aksjebeholdningen steg 12 prosentpoeng til 48 prosent av porteføljen, mens alternative investeringer, som også inkluderer private equity og hedgefond, steg til 21 prosent fra seks prosent.

CIC ble opprettet i 2007 med «startkapital» på 200 milliarder dollar, og har hatt en samlet annualisert avkastning på 6,4 prosent per 31. desember 2010, ifølge årsrapporten.

Vil be om større overføringer

Ifølge Bloomberg News, uttalte nestsjef Jesse Wang i CIC til journalister i januar at avkastningen i 2010 var «forholdsvis god» og at CIC ville be myndighetene om større overføringer. Avkastningen på 11,7 prosent i 2010 var uforandret fra 2009. Fondet vil investere i gruvevirksomhet, eiendom og infrastruktur i Sør- og Mellom-Amerika i år, ifølge en representant for CIC.

Blant CICs største investeringer er fondets eierandel i et nytt oljesandsprosjekt i samarbeid med kanadiske Penn West Energy Trust, til 859 millioner dollar.

Det statlige singaporeanske investeringsselskapet Temasek Holdings Pte, uttalte tidligere denne måneden at selskapets eiendeler hadde hatt en verdiutvikling på 3,8 prosent i det regnskapsmessige fjoråret, som endte i mars.

Les også:

- Lavere forventninger i Kina

Det koker i Kina

Fortsatt god fart i Kina

Personvernpolicy