- Ringeprisene vil halveres innen to år

Teleanalytiker John Strand i Strand Consult (foto: Scanpix).
Teleanalytiker John Strand i Strand Consult (foto: Scanpix).

Mobilprisene har nådd bunnen og må opp, mener analytiker og mobilgründer. Dansk analytiker er hjertens uenig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang for mange år siden kostet det 7 kroner å ringe ett minutt med mobiltelefon i arbeidstiden. Så kom lavprisaktører som Sense, Chess, OneCall og Tele2 og presset ned prisene - noen kunder har til og med kunnet ringe gratis.

I det siste har det gått spesielt hett for seg, og Carnegie-analytiker Espen Torgersen mener nå prisene må opp for å skape lønnsomhet for det tredje mobilnettet i Norge. Det mener også Chess- og Ludo-gründer Idar Vollvik.

- De som tror at prisene i Norge skal opp tror nok også at det kommer evig snø i Holmenkollen, sier teleanalytiker John Strand.

Les også:

- Mobilprisene i Norge skal opp (!)

Tele2 Kjøper Network Norway - får halv million kunder

Halverte priser

Strand tror bransjen og kundene pent kan forberede seg på et videre prisfall, og ikke av den beskjedne sorten.

- Det er stor sannsynlighet for at vi skal ha en halvering av prisene på ett til to års sikt, sier han.

Det ble før helgen klart at Tele2 ønsker å kjøpe Network Norway, som de bygger det tredje norske mobilnettet sammen med. Til sammen vil de ha over en million kunder, men lønnsomheten er for dårlig, mener Torgersen. Tele2 og Network Norway har dessuten nytt godt av fordelaktige termineringspriser, og ifølge Telenor er det dette som har gjort dem i stand til å presse prisene. Disse fordelene skal nedtrappes frem mot midten av 2013, noe som kan føre til en prisoppgang, mener flere.

John Strand er slett ikke enig:

- La oss forholde oss til fakta, som er at Norge alltid har fulgt utviklingen i andre land, spesielt i Danmark, og det skjer også denne gangen, sier Strand, og legger til:

- I Danmark har vi nettopp hatt en priskrig som ble startet av Onfone, som benyttet Telenors nettverk. Den reduserte prisene markant, og det skapte en krig som var helt unik, en krig som kostet mange direktører jobben, forteller Strand.

Han peker på at mange mobilpakker i Danmark nå er svært lavt priset i forhold til Norge.

- Listen over gode tilbud er lang, du får fem timers tale, ubegrenset SMS, MMS og 600 MB data for 120 norske kroner.

Bruker nesten mest

Strand viser dessuten til en rapport fra Merril Lynch, som viser hvor mye hver mobilbruker betaler månedlig i ulike land. Dette er vel og merke ingen direkte prissammenligning, ettersom bruken kan være svært forskjellig, men Norge ligger uansett svært høyt oppe. Blant 50 land i undersøkelsen ligger vi på fjerdeplass, med 50 dollar per måned i fjerde kvartal 2010. Japan ligger på topp, med 59,5 dollar, fulgt av Canada og Sveits. Sverige ligger solid under, på 32,5 dollar, Danmark på 30,5 og Finland på 28,5 dollar.

Norske priser blir fra tid til annen hevdet å være blant de billigste i Europa. Dette skyldes vel og merke at prisene er justert for kjøpekraft, påpeker teleanalytiker Tore Aarønæs.

- Med samme logikk kan man regne seg frem til at middager i Spania er mye dyrere enn her, sier han.

Meryl Lynch har laget en oversikt over gjennomsnittlig forbruk på mobiltelefoni i 50 land.Meryl Lynch har laget en oversikt over gjennomsnittlig forbruk på mobiltelefoni i 50 land.


Annen geografi - men svært lønnsomt

Strand mener det norske markedet vil følge det danske, selv om Norge har en ganske annen geografi. Han påpeker blant annet at Netcom og Telenor begge har svært gode marginer.

- Når bedrifter er så lønnsomme er det grunnlag for å konkurrere prisene ned, og det skjer også denne gangen, sier Strand.

Også teleanalytiker Tore Aarønæs trekker frem Telenor og Netcoms gode lønnsomhet.

- De to store mobilaktørene har til sammen tilnærmet et vinter-OL på bunnlinjen hvert år, sier han, og antyder at det gir rom for nedgang.

Aarønæs tror bransjen går spennende tider i møte, med mye «turbulens».

Mye billigere

Strand har ingen tro på at Tele2s kjøp er en fredserklæring.

- De har ikke gjort dette for å sette prisene opp og så overlate markedet til Telenor og Netcom, sier han.

Han mener Norge nå har prisene Danmark hadde for noen år siden, og mener det norske markedet har langt igjen før de når dagens danske tilstander.

Les også:

- Mobilprisene i Norge skal opp (!)

Tele2 Kjøper Network Norway - får halv million kunder

Slik kan hackere gjøre Mac'en din ubrukelig

Fantomsalg av iPad slår knockout på pcz|x

Personvernpolicy