Fortsatt stor avstand om gjeldstaket i USA

Barack Obamas demokrater og Republikanernes flertallsleder John Boehner er fortsatt langt fra enige om en spareplan så gjeldstaket kan heves.
Barack Obamas demokrater og Republikanernes flertallsleder John Boehner er fortsatt langt fra enige om en spareplan så gjeldstaket kan heves.

Fraksjonene i Kongressen jobber fortsatt med hver sine spareplaner. Det er ennå ikke noe gjennombrudd i samtalene om sparetiltak for å unngå at USA misligholder statsgjelden, ifølge republikanske John Boehner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om gjeldstaket

Kongressen vedtok i 2010 et tak på USAs nasjonalgjeld på 14.294 milliarder dollar

Dette gjeldstaket ble nådd 16. mai. Ved hjelp av andre tiltak ble gjelden imidlertid noe reduset, slik at ny dato ble 2. august.

Om gjeldstaket ikke heves innen 2. august, vil ikke USA ha penger til løpende utgifter og tvinges til å misligholde sine lån. I praksis vil penne ehentes fra andre budsjetter , slik at andre utbetalinger blir rammet som pensjoner.

Republikanerne vil ikke heve gjeldstaket om det ikke samtidig gjøres store kutt i budsjettet. De mener skattekutt vel stoppe veksten.

Demokratene vil heller kombinere kutt med skatteøkninger for de rikeste.

En konsekvens av å ikke heve gjeldstaet kan være at kredittvureringsbyråene senker kredittratingen til USA. Dette vil gi USA høyere lånekostnader, og kunne gi store negative ringvirkninger for verdensøkonomien.

I en samtale med sine kolleger i det republikanske flertallet understreket presidenten i Representantenes hus at ingen ønsker et mislighold, og han varslet mandag at Republikanerne kan måtte finne seg i «ofre» for å få til avtale som gjør at gjeldstaket kan heves før 2. august.

Markedet frykter det ikke skal bli noen avtale, og sentralbanksjef Ben Bernanke sier det vil være en katastrofe dersom ikke USAs betalingsevne sikres.

– Stå samlet

Boehner ber de republikanske kongressmedlemmene om å stå samlet. I forrige uke fikk de vedtatt en plan som knytter heving av gjeldstaket til dype kutt i budsjettet, et tak på statlige utgifter og et grunnlovstillegg om at statsbudsjettet må gå i balanse.

Han kommenterte mandag at planen ble nedstemt av demokratene i Senatet, og at republikanerne må konsentrere seg om hva de kan få til «som forsvarer landet» mot president Barack Obamas politikk.

Boehner sier han kommer til å legge fram sin plan rundt kl. 20 norsk tid mandag kveld.

Obama-møte

Boehner kom med sine kommentarer samme dag som den demokratiske flertallslederen i Senatet, Harry Reid, og mindretallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skulle møte Obama for å drøfte en alternativ demokratisk plan.

Reid sier Boehners plan ikke kommer til å vinne gehør i Senatet.

– Uansett hvordan han prøver å fremstille det, er det kun en kortsiktig plan, og derfor er den dødfødt i Senatet og for presidenten, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy