Tele2 kjøper Network Norway

DOBLER SEG: Norges-sjef Haakon Dyrnes i Tele2 kan bli sjef for Norges tredje største selskap innen mobiltelefoni. Foto: Tele2
DOBLER SEG: Norges-sjef Haakon Dyrnes i Tele2 kan bli sjef for Norges tredje største selskap innen mobiltelefoni. Foto: Tele2

Går oppkjøpet i orden, blir Tele2 det tredje største selskapet i det norske mobilmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tele2 og Network Norway bygger sammen Norges tredje mobilnett. Nå har imdlertid samarbeidet tatt en ny vending - Tele2 melder i dag at de har kommet til enighet med de største eierne i Network Norway om å kjøpe deres aksjer, som representerer 66,65 prosent av aksjene i selskapet og 75 prosent av terningsrettene.

Blir tredje størst

Tele2 vil, hvis oppkjøpet fullføres, bli Norges soleklare nummer tre innen mobiltelefoni.

Det er Orkla, Hafslund Venture II og Katalysator Telekom som nå selger sine aksjer for tilsammen 890 millioner svenske kroner. Dette verdsetter hele Network Norway til omtrent 1,45 milliarder norske kroner på en gjeldsfri basis. Tele2 varsler at de også vil tilby de resterende aksjonærene samme kurs for sine aksjer. Budet er betinget og krever at 90 prosent av aksjonærene godtar.

En million mot to og tre

Network Norway rapporterte i 2010 inntekter på omtrent to milliarder svenske kroner og ebitda på omtrent 22 millioner svenske kroner, justert for engangseffekter, melder Tele2. Ved årsskiftet hadde selskapet 485.000 kunder, et tall som trolig har økt kraftig.

- Kjøpet av Network Norway vil gjøre Tele2 til en klar nummer tre i det norske mobilmarkedet, med mer enn én million kunder og gir selskapet den kraften det trenger for å fullføre Norges tredje mobilnett, skriver Thomas Ekman, markedsdirektør for Norden i Tele2.

Hvis kjøpet gjennomføres vil nummer en, to og tre i Norge grovt sett ha tre, to og en million kunder. Telenor har rundt tre millioner kunder, Netcom et stykke under to og Tele2 altså én.

Lavpris

Tele2 og Network Norway har vært blant de fremste prispresserne i det norske markedet. Newtwork Norway eier Onecall og Lebara, som begge har fått store kundegrupper.

- Vil det nå bli mindre prispress?

– Jeg tror dette vil komme norske mobilbrukere til gode fordi duopolet får en mye mer slagkraftig konkurrent. Og med felles innsats vil vi ha bedre forutsetninger for å vokse, sier Haakon Dyrnes, Norges-sjef i Tele2.

Termineringsavgifter

Han sier Tele2 ikke har sagt de ville selge, men at de måtte «vurdere businescaset» hvis de ikke fikk gode nok betingelser når det gjelder termineringsavgifter. Denne saken gikk i deres favør hos Samferdselsdepartementet, noe Telenor og Netcom setter lite pris på.

Les mer om dette her: - Som å bygge et hus andre har nøkkelen til

Slaget om termineringspriser handlet om hundrevis av millioner kroner årlig, og nå kan det komme et etterspill. Tele2 har nemlig ikke like gode betingesler som Network Norway, og hvis selskapene slår seg sammen vil man måtte bestemme hvilke regler som skal gjelde for dem.

- Det er flere hundre millioner kroner i forskjell, men her må vi forholde oss til det myndighetene bestemmer, sier Dyrnes.

Les også:

Norsk oljefest for svensk familie

- Sutrende guttunger

Hellas er reddet