Verdensøkonomiens skrekkutsikter

KRISE: Gjeldskrise i Hellas og flere andre land i eurosonen er et av de store problemene i verdensøkonomien om dagen. Foto: Colourbox.no og Panagiotis Tzamaros/AFP/Scanpix.
KRISE: Gjeldskrise i Hellas og flere andre land i eurosonen er et av de store problemene i verdensøkonomien om dagen. Foto: Colourbox.no og Panagiotis Tzamaros/AFP/Scanpix.

Innhentingen i verdensøkonomien går i stå. Eurokrisen forverres og Kinas økonomi bremser opp på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et dystert fremtidsbilde som det uavhengige analysehuset Capital Economics tegner om den globale økonomien, skriver di.se. Capital Economics mener det gjenstår en hel rekke med utfordringer for verdensøkonomien.

Les også: Klokken tikker for amerikanske politikere

- Innhentingen vil bremses av strammere skattepolitikk og sannsynligvis et nytt finansielt sjokk, både på grunn av eurosonen og USA. Med en svak etterspørsel og synkende råvarepriser så vil inflasjonen nå en topp de kommende måneder innen den faller, kanskje kraftig, i 2012, skriver analysehuset ifølge avisen.

De tyngste får det tøffest

Ifølge Capital Economics er det de tyngste økonomiene i verden som får det tøffest de kommende årene.

Les også: Ny panikk - greske renter over 40 prosent

G7-landene er ventet å få en økonomisk vekst på 1,7 prosent i år, som er betydelig lavere enn for verdensøkonomien som helhet. Et av landene som har det tøffest, og vil få det tøffest, er Japan.

Dette mener analyseselskapet om tilstanden og utviklingen for noen av de største økonomiene i verden:

* USA:

Økonomien vil ta fart i andre halvår, men arbeidsledighet, strammere skattepolitikk og fallende kjøpekraft gjør at amerikanske forbrukere vil holde igjen på sitt forbruk. Det vil bremse innhentingen neste år og i 2013.

* Eurosonen:

Den økonomiske tilstanden har forverret seg betydelig på grunn av gjelden. Men også den økonomiske aktiviteten er på vei ned. Nest år og i 2013 kan det bli null vekst i eurosonen.

* Japan:

De skjøre statlige finansene vil hemme veksten fordi skattene må økes og de offentlige utgiftene må reduseres. Langsiktig er utsiktene for økonomien moderate. Dessuten truer deflasjonsspøkelset.

* Kina:

Risikoen for hard økonomisk landing er liten på kort sikt, og myndighetene vil sannsynligvis ikke stramme inn pengepolitikken ytterligere i år. På lang sikt finnes imidlertid enn rekke andre risikofaktorer som kan påvirke den kinesiske økonomien negativt.

Les også:

Dette krangler de om

Frykten øker i Europa

Personvernpolicy