Pris 2,9 millioner kroner for 11 m2

- Her er det ikke taket over hodet du betaler for, konstaterer Fredrik Morris Michaelsen, eiendomsmeglerfullmektig i Privatmegleren. Foto: Privatmegleren
- Her er det ikke taket over hodet du betaler for, konstaterer Fredrik Morris Michaelsen, eiendomsmeglerfullmektig i Privatmegleren. Foto: Privatmegleren

- Sjøtilgang har blitt en enorm mangelvare, fastslår meglerforbund-topp Finn Tveter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et 11 kvadratmeter stort badehus på Snarøya utenfor Oslo er til salgs for 2,9 millioner kroner. Prisen tilsvarer en kvadratmeterpris på nær 264.000 kroner, eller cirka 750.000 kroner per meter strandlinje.

Til sammenligning er gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle type boliger i Oslo 37.000-40.000 kroner, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Badehuset er ikke lov til å bebo, og tomten er 29,1 kvadratmeter.

- Her er det ikke taket over hodet du betaler for, derfor er kvadratmeterprisen irrelevant. Her betaler du for båtplass, en unik tilgang til sjøen og en fantastisk utsikt. Det er et fint sted å sitte og sole seg, bade, slappe av eller se på regnet, sier Fredrik Morris Michaelsen, eiendomsmeglerfullmektig i Privatmegleren.

Attraktivt pluss til bolig

Interessentene så langt har vært folk som vil ha et utfluktssted nært Oslo eller folk som bor på Snarøya, men som ikke har tilgang til egen strandlinje.

Administrerende direktør i NEF Finn Tveter mener at å ha tilgang til et slikt badehus er et svært attraktivt pluss til for eksempel en enebolig.

- Tilgang til sjøen har blitt en enorm mangelvare, noe som gjør etterspørselen stor, og da rykker prisen opp med én gang, sier Tveter til DN.no.

At du får egen strandlinje på nær fire meter og mulighet for båtplass er dermed det mest avgjørende for prisen. Reguleringsplanen åpner nemlig for at eieren får tillatelse til å legge ut en utligger eller bøye som akterfeste til båt.

- En fri satsing for investorer, mener Finn Tveter i NEF. Foto: Privatmegleren- En fri satsing for investorer, mener Finn Tveter i NEF. Foto: Privatmegleren

Badehuset sto byggeklart og ble markedsført ifjor sommer, men ble trukket fra markedet ifjor høst. Privatmegleren la igjen ut annonsen i mai. De jobber for tiden med flere interessenter, men eiendomsmeglerfullmektig Michaelsen sier de så langt ikke fått inn bud.

Spår badehusene opp i pris

Prisen på dette badehuset er skyhøy, men ikke unik.

I 2008 ble et av badehusene ved siden av solgt for tre millioner kroner. Imidlertid var selve bygget på 20 kvadratmeter, slik at kvadratmeterprisen ble lavere, 150.000 kroner.

Tveter spår at slike badehus vil fortsette å stige i pris.

- Det blir ikke flere av dem. Sånn sett er dette en fri satsing dersom du er en investor som ser at etterspørselen vil øke - eller om du selv har et behov for et slikt område, sier han, og legger til:

- 260.000 er kostbart per kvadratmeter, men dette er for spesielt interesserte, for de som har spesielle behov for båtplass eller og koble helt ved vannkanten. For mange av disse kjøperne vil jeg tro at tre millioner ikke betyr noen ting.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Ferske tall fra det nordiske samarbeidsprosjektetet Nordic Housing Insight, som informerer om boligmarkedene til aktører i boligmarkedet, viser at sommerhyttens beliggenhet er helt avgjørende for etterspørselen.

Viktigste kriterier for sommerhytten:Prosent:
Strand- eller sjønært54
Bilvei frem24
Omgivelsene10

- Dette forklarer de høye prisene langs sjøen. At sommerboligen er nært strand eller sjø er helt klart det viktigste. Og har du da en egen strandlinje, er det klart etterspørselen stiger, sier Tveter til DN.no.

Bilvei frem og omgivelsene anses også som viktige faktorer for den perfekte sommerhytte, men anneks, peis og offentlig kommunikasjon er nærmest uten betydning.

Sesongen er det viktigste for den totale etterspørselen, sammen med troen på egen økonomi.

Pilene peker opp nær vannet Et søk i annonser på Finn.no viser flere eksempler på hvordan kvadratmeterprisen skyter fart så fort eiendommene nærmer seg strandkanten.

På Snarøya utenfor Oslo står også en sjøbod til salgs for 130.000 kroner per kvadratmeter. Salget inkluderer riktignok en båtplass med 40 kvadratmeter platting til en totalsum på 1,95 millioner.

I Asker ligger også en kostbar fritidseiendom med beliggenhet i vannkanten ute for salg. Prisantydningen er 3,9 millioner kroner for en 19 kvadratmeter stor hytte. Dette gir en kvadratmeterpris på drøye 200.000 kroner.

Sammenlignet med badehuset nær Oslo sentrum har denne tomten vel å merke 30 meter strandlinje, egen brygge og et totalareal på 460 kvadratmeter. Her skal det også være åpent for å sette opp en strandbod på 10 kvadratmeter.

Les også:

Derfor kan gullprisen være en boble

- Blir handlingslammet når ting ser mørkt ut

Nå kan du kjøpe Jerry Seinfelds hytte

Tregt salg av sjøhytter

Personvernpolicy