EU: To tredeler av norsk energi skal være fornybar

EU: To tredeler av norsk energi skal være fornybar
EU: To tredeler av norsk energi skal være fornybar

Innen 2020 skal to tredeler av all energiproduksjon i Norge være fornybar, fastslår EU. Bellona mener det spøker for Norges rolle som miljøforkjemper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en diskusjonstid på rundt fire år har Norge og EFTA-landene blitt enige om at andelen skal utgjøre 67,5 prosent av all energiproduksjon i Norge. Olje- og energidepartementet beskriver andelen som langt større enn i andre EU-land.

– Jeg er glad for at arbeidet med gjennomføringen av fornybardirektivet nå har kommet et langt skritt videre. Regjeringen deler EUs ambisjoner om en sterk satsing på fornybar energi. Et norsk mål på 67,5 prosent reflekterer vår ambisiøse politikk på dette området, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Dette vil være en økning på nærmere ti prosent fra 2005, hvor andelen fornybar energi på 58,5 prosent.

Les også: Her er el-flyet

Bellona har tidligere kritisert norske myndigheter for å forhandle seg unna strenge EU-krav om mer bruk av fornybar energi. De mener at Norge har fått spesialbehandling.

– Vi er veldig skuffet over at regjeringen har klart å prute på det kravet som alle andre EU-land har måttet akseptere. En slik andel gjør at det spøker for Norges mulighet til å innta posisjonen som Europas grønne batteri, sier styreleder i Bellona Europa, Pål Frisvold, til NTB.

Organisasjonen er imidlertid glade for at direktivet mest sannsynlig innlemmes i norsk lov. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy