Orkla varsler prisøkninger på mat

BEDRE ENN VENTET: Konsernsjef Bjørn Wiggen, Orkla ASA presenterte kvartalstallene. Foto: Scanpix
BEDRE ENN VENTET: Konsernsjef Bjørn Wiggen, Orkla ASA presenterte kvartalstallene. Foto: Scanpix

Orkla-konsernet opplever gode tider, men varsler prisøkninger på matvarer det kommende halvåret grunnet stigende råvarepriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orklas driftsresultat før goodwillavskrivninger (EBITA) økte med 16 prosent til 1,079 milliarder kroner i andre kvartal 2011 sammenlignet med samme periode i fjor. Ifølge E24 er dette 49 millioner kroner bedre enn ventet.

Les også: Råvaretrøbbel for Orkla

– God drift er kjernen i Orklas verdiskapning, og det er derfor gledelig at driftsresultatet viser fremgang for 8. kvartal på rad. For Sapa er det positiv utvikling i Nord-Amerika, både markedsmessig og operasjonelt, mens utviklingen i Europa fortsatt er svak. Situasjonen med økte råvarepriser påvirker resultatet for Orkla Brands negativt i kvartalet, sier konsernsjef Bjørn M. Wiggen i en pressemelding.

Prishopp

Internasjonale råvarepriser økte kraftig gjennom 2010 og første kvartal i år, men ifølge Orkla ble de stigende råvareprisene ikke fullt ut kompensert for gjennom prisstigning i første halvår. De varsler derfor prisøkninger fra og med 1. juli.

Orkla Brands hadde et noe svakere resultat i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Særlig Stabburet og Procordia leverer gode resultater, mens Orkla Brands Russia og Bakers hadde svake resultater. Sistnevnte prøver Orkla nå å selge.

Nedleggelser

Orklas aluminiumselskap Sapa opplevde resultatfremgang i andre kvartal. Dette var delvis drevet av markedsvekst og resultatfremgang for Sapas aluminiumprofilvirksomhet i Nord-Amerika, særlig når det gjelder leveranser til produksjon av transportmidler.

Les også: Tror «solkongen» sitter trygt i Orkla

Sapa har iverksatt et nytt restruktureringsprosjekt som inkluderer forslag om nedleggelse av virksomhetene i Portugal, Belgia og Danmark, og flytting av produksjonsutstyr. Restruktureringen berører 450 personer, og ventes å gi en årlig resultateffekt på 150–175 millioner kroner, med full effekt i løpet av 2012.

– Restruktureringen er et viktig tiltak for å styrke Sapas langsiktige konkurranseevne og nå de operasjonelle målene for virksomheten, sier Bjørn M. Wiggen.

Gode resultater

Orklas resultat ble også positivt påvirket av sterke markeder og gode resultater i industriselskapet Borregaard, og av normalisert produksjon i vannkraftvirksomheten Hydro Power. Den høye kronekursen svekker imidlertid resultatet noe, og en noe svakere markedsutvikling er forventet mot slutten av året.

Etter mye nedbør i andre kvartal var vannkraftproduksjonen på tilnærmet normalt nivå i kvartalet, og vesentlig høyere enn i fjor. Magasinene er samtidig bygget opp fra betydelig under normalt til over normalt.

Avkastningen på Orklas 39,7 prosent eierandel i REC var høyere enn avkastning for Oslo Børs og Morgan Stanley Nordic Index i kvartalet, mens beholdningen i porteføljen er redusert til under 10 milliarder kroner i løpet av kvartalet, i tråd med den strategiske målsettingen, melder Orkla.

ORKLA
Tall i millioner kroner2 kv. 20112kv. 2010Ventet av TDN Finans
Driftsinntekter/omsetning15 89714 16215 544
EBITDA1 0799271 031
Driftsresultat7037241 027
Resultat før skatt-2 387-1 754-2 607

Personvernpolicy