Tro på amerikansk budsjettenighet

Obama har tro på det nye forlaget til å heve gjeldstaket (foto: Scanpix).
Obama har tro på det nye forlaget til å heve gjeldstaket (foto: Scanpix).

En tverrpolitisk plan for å redusere USAs budsjettunderskudd omfavnes av president Barack Obama og sentrale republikanere. En heving av gjeldstaket kan dermed være innen rekkevidde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Obama tirsdag møtte pressen i Det hvite hus for å fortelle om utviklingen i de amerikanske budsjettforhandlingene, var tonen mer optimistisk enn på lenge.

Et tverrpolitisk forslag fra seks senatorer, de såkalte Gang of Six, inneholder ifølge Obama flere nye ideer som kan få de fastlåste budsjettforhandlingene i Kongressen tilbake på sporet.

– Men vi har dårlig tid, advarer Obama, som oppfordret demokratiske og republikanske ledere til å kaste seg over detaljene i planen.

Les: Frist: - 36 timer

Får støtte

– Dette er et seriøst, tverrpolitisk forslag som vil kunne stoppe Washington fra å bruke penger vi ikke har, og jeg støtter det, sier den republikanske toppsenatoren Lamar Alexander.

Senator John McCain sier de første reaksjonene hos republikanerne er positive, og senator Roger Wicker anslo at forslaget lett kunne få mellom 60 og 70 stemmer hvis forslaget går til avstemning blant de 100 senatorene.

Republikanernes senatsleder, Mitch McConnell, er litt mer tilbakeholden og sier at han ennå ikke er klar til å vurdere planen.

Dårlig tid

Dersom politikerne ikke kommer til enighet om budsjettet før 2. august, går statskassen tom og landet står i fare for å misligholde sine betalingsforpliktelser, ifølge myndighetene.

Da går fristen ut for å heve det såkalte gjeldstaket, USAs selvpålagte grense for hvor mye lån landet kan ta opp,

Begge partier er enige om at taket må heves på nytt, men også om at man må vedta innsparinger i utgiftene før man kan ta opp mer lån. USA har enorme budsjettunderskudd, men partiene har så langt hatt vidt forskjellige oppfatninger om hvor man skal kutte for å få en sunnere økonomi, og dermed kunne «ta seg råd» til å ta opp mer lån.

Les: Dette krangler de om

24 timer

Ifølge en av de seks som har snekret sammen planen, den demokratiske lederen for senatets budsjettkomité, Kent Conrad, innebærer forlaget en innsparing på 3.750 milliarder dollar over de neste ti årene. Innbakt i dette tallet ligger det også 1.200 milliarder dollar i økte inntekter for staten.

Etter å ha presentert hovedlinjene i forslaget for rundt halvparten av Senatet, ba Conrad de andre senatorene om å gi en tilbakemelding innen 24 timer.

Plan B

Skulle det siste forslaget falle igjennom, arbeider republikanernes senatsleder Mitch McConnell og demokratenes senatsleder Harry Reid, ifølge Reuters med en plan b. Her kommer man ikke til enighet om brede budsjettkutt, men går direkte til verks for å få hevet gjeldstaket i tide.

Les: Truer med å senke USAs kredittverdighet

Obama har i utgangspunktet ikke ønsket denne løsningen, som innebærer at gjeldstaket heves med Republikanernes tillatelse, men uten at de må stemme direkte over avgjørelsen. De vil dermed heller ikke stå til ansvar for hva som skjer med økonomien fram mot valget i 2012. (©NTB)

Personvernpolicy