Gigantnedskrivninger i Rec

Konsernsjef Ole Enger (t.h.) i REC må se på at aksjekursen nå er på sitt laveste nivå i år (foto: Scanpix).
Konsernsjef Ole Enger (t.h.) i REC må se på at aksjekursen nå er på sitt laveste nivå i år (foto: Scanpix).

Renewable Energy Corp. tar nedskrivninger på 6,5 milliarder kroner. - Solarmarkedet svekket seg betydelig i andre kvartal, opplyser selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. (Rec) opplever at marginene er under hardt press i et sterkt konkurranseutsatt marked. I tillegg gjør usikre markedsforhold det vanskelig å si noe om fremtiden.

Dette har tynget selskapet. Aksjen sluttet i går mandag til sitt laveste nivå noensinne, og er sålangt i år ned over 53 prosent.

Tar store nedskrivninger

Ifølge kvartalsrapporten tirsdag tar Rec nedkrivninger på 6,5 milliarder kroner i andre kvartal.

Mesteparten er knyttet til Rec Wafer multi Norge med 3.675 millioner kroner og Rec Wafer mono med 693 millioner kroner, mens Singapore-operasjonene er skrevet ned med 1.389 millioner kroner.

Dette slår hardt inn over ordinært driftsresultat som oppgis til minus 6,3 milliarder kroner i andre kvartal, mot minus 146 millioner kroner i samme periode i fjor. Før engangseffekten var imidlertid driftsresultatet 202 millioner kroner i kvartalet. "Betydelig prisnedgang" i kvartalet førte også reduserte inntekter.

- Solarmarkedet svekket seg betydelig i andre kvartal, heter det i selskapet kvartalsrapport.

Les også: Venter økt prispress for Rec

Etter engangskostnadene i andre kvartal, ventes amortiseringer og avskrivninger i andre halvår til å bli på omkring 1 milliard kroner, ifølge kvartalsrapporten.

- Bedret markedsbalanseSelskapet melder imidlertid om at det ser et bedret marked i andre halvår.

- Nåværende prising av solcelle-systemer gir nå fordelaktig avkastning for sluttbrukerne i en rekke markeder og dette ventes nå og fortsette til å anspore verdensetterspørselen. Spotprisene har nylig stabilisert seg, som indikerer bedret markedsbalanse inn i tredje kvartal, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Rec fikk et EBITDA-driftresultat, som gir et bilde på den faktiske driften, på 871 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med et EBITDA-driftsresultat på 455 millioner kroner i samme periode i fjor. De usikre markedsforholdene gjorde at Rec den 4. mai meldte at driftsresultatet for andre kvartal vil bli langt under nivået fra første kvartal, da selskapet rapporterte et driftsresultat på 772 millioner kroner.

Les også: 500 ansatte i Rec permitteres

Rec opplyste samtidig at selskapet kom til å redusere produksjonsvolumene for wafere, celler og moduler fra 1. juli som følge av de rådende markedsforhold. Det ønsket samtidig ikke å gi volumguiding for 2011 grunnet usikkerhet knyttet til markedsforholdene.

Kostnadene redusert

Selskapet ser nå en økt silisiumproduksjon på 19.000 tonn i 2011, opp fra tidligere 17.000 tonn, og et silangassalg på omkring 2.150 tonn. Waferproduksjonen ventes til rundt 240 MW i tredje kvartal., mens panelproduksjonen i i 2011 ventes til 700 MW. Rec har per andre kvartal en kontantkostnad på FBR-produksjonen på under 15 dollar per kilo, ifølge selskapets kvartalsrapport.

- Rec har gjort forbedringer på driften og den nåvørende kostnadsposisjonen er under målsetning for året for produksjonen av FBR og på linje med målet i Singapore, heter det.

Analytikerne ventet før offentliggjøringen i dag en silisiumsproduksjon i 2011 på 17.261 tonn, waferproduksjon på 1.335 megawatt, solpanelproduksjon på 635 megawatt og silangass-salg på 2.134 tonn.

Stenger nok et anlegg i Norge

Det har også lenge vært ventet at Rec vil gjøre ytterligere restrukturering og nedstengninger av waferfabrikker i Norge, utover hva som tidligere er kommunisert. Selskapet vil midlertidig stenge solcelle og wafer-produksjonen i Norge i tredje kvartal, og bekrefter i dag at også wafer-produksjonen i Glomfjord vil bli stengt i inneværende kvartal, i tilegg til virksomhet på Herøya og i Narvik.

Den siste nedstengelsen betyr at totalt 700 Rec-ansatte er permittert.

Nedstengningen av Glomfjord ventes gi en redusert produksjon på omkring 185 MW i tredje kvartal, og berører omkring 45 prosent av wafer-kapasiteten i Norge. Narvik på sin side, med 180 MW, vil heller ikke være i produksjon, som representerer omkring 50 MW i redusert celle- og modulproduksjon i tredje kvartal.

Les også:

Goldman halverer kusmålet i Rec

- Markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for Rec

Yara skuffer

REC
Tall i millioner kroner2 kv. 20112kv. 2011Ventet av TDN Finans
Driftsinntekter/omsetning3,392,763,52
EBITDA8714551,04
Driftsresultat-6,26-146356
Resultat før skatt-6,29866227

Personvernpolicy