Cameron reiser hjem for å rydde opp i avlyttingsskandale

David Cameron er blitt kritisert for manglende dømmekraft i omgangen med flere av Murdochs viktigste toppsjefer. Rebekah Brooks, tidligere toppsjef i News International og eks-sjefredaktør i den nedlagte tabloidavisa News of the World, ble løslatt fra fengsel natt til mandag. Foto: EPA/S. SABAWOON/FACUNDO ARRIZABALAGA
David Cameron er blitt kritisert for manglende dømmekraft i omgangen med flere av Murdochs viktigste toppsjefer. Rebekah Brooks, tidligere toppsjef i News International og eks-sjefredaktør i den nedlagte tabloidavisa News of the World, ble løslatt fra fengsel natt til mandag. Foto: EPA/S. SABAWOON/FACUNDO ARRIZABALAGA

Statsminister David Cameron forkorter sin rundreise i Afrika for å håndtere telefonavlyttingsskandalen i Storbritannia. Flere av Camerons gode venner innen Murdoch-konsernet står i sentrum av skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cameron forkorter Afrika-reisen fra fire til to dager og vil kun besøke Sør-Afrika og Nigeria, melder den britiske avisen The Guardian.

Avgjørelsen ble kjent etter at sjefen for London-politiet, sir Paul Stephenson, søndag kveld kunngjorde at han går av.

Les også: Polititopp trekker seg

Svart søndag

Statsministeren innstiller dermed de planlagte besøkene til Sudan og Rwanda og reiser hjem allerede tirsdag.

Stephenson kunngjorde søndag at han går av som følge av spekulasjoner om London-politiet Scotland Yards forbindelser til News International. Tidligere på dagen ble Rebekah Brooks, tidligere toppsjef i Murdoch-selskapet News International, arrestert.

Dermed har avlyttingsskandalen i britiske medier rammet enda to høytstående personer i britisk offentlighet.

Camerons venner

En rekke andre tidligere medarbeidere i News of the World er også pågrepet av politiet. Blant dem er Andy Coulson, som tok over etter Brooks som redaktør for den nå nedlagte tabloidavisa. Coulson var senere Camerons pressesjef, men trakk seg fra stillingen i januar i år.

Cameron er blitt kritisert for sin håndtering av medieskandalen, og mange har pekt på statsministerens manglende dømmekraft i omgangen med flere av Murdochs viktigste toppsjefer.

Statsministerens kontor valgte derfor fredag å frigi en liste over Camerons møter med den britiske pressen de siste 15 månedene. Brooks og Coulson er blant dem som har besøkt Cameron på hans offisielle landsted Chequers.

Brooks og Stephenson

I tillegg til å være en av mediemogul Rupert Murdochs høyest betrodde medarbeidere, er Brooks en venn av statsminister David Cameron.

43-åringen var tidligere redaktør i News of the World, som i likhet med flere av selskapet News Internationals andre britiske aviser anklages for å ha hacket telefoner og talepostkasser til flere tusen privatpersoner.

Les også: Løslatt mot kausjon

Sir Paul Stephenson, sjefen for London-politiet, har på sin side vært i hardt vær på grunn av anklager om at politifolk har hatt altfor tette bånd til News International. Presset økte da det under opprullingen av telefonavlyttingsskandalen ble kjent at Stephenson skal ha hatt et nært forhold til News of the World-redaktør Neil Wallis, som han ansatte som rådgiver i London-politiet.

Stephenson benekter at han har hatt kjennskap til avlyttingen.

Les mer om saken:

Personvernpolicy