- Europa trenger egne kredittvurderingsbyråer

SOMMERINTERVJU: Tysklands statsminister Angela Merkel ble søndag intervjuet i tv-kanalen ARD. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/SCANPIX
SOMMERINTERVJU: Tysklands statsminister Angela Merkel ble søndag intervjuet i tv-kanalen ARD. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/SCANPIX

EU-ledere har den siste tiden sterkt kritisert de amerikanske byråene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig at Europa også har et kredittvurderingsbyrå, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i et tv-intervju med tyske ARD søndag, og la til at kineserne jo har sitt eget byrå allerede.

Uttalelsen kommer etter at verdens tre ledende kredittvurderingsbyråer har blitt heftig kritisert av EU-kommisjonen og andre EU-ledere den siste tiden.

Selvoppfyllende profetier

Standard&Poor's, Moody's og Fitch, som vurderer betalingsevnen til land, banker og selskaper, beskyldes for å være totalt dominerende i markedet og levere selvoppfyllende profetier, og overdrive gjeldskrisen i eurosonen.

EUs interne markedssjef foreslo tidligere i uken en delvis munnkurv for å forhindre byråene å gradere gjeld i EU-land som reddes av støttetiltak.

Les også: Åtte banker klarte ikke stresstesten

Sjeføkonom i OECD, Pier Carlo Padoan, er også sterkt kritisk til kredittvurderingsbyråenes praksis.

– De viderebringer ikke bare informasjon, de konkluderer på en måte som øker hastigheten på økonomiske trender, sa Padoan i forrige uke, etter at amerikanske Moody's nedgraderte Portugals kredittverdighet til «søppelstatus».

– Dette er som å dytte en som står på kanten av stupet. Det forverrer krisen, sa Padoan da.

– Antieuropeiske

Moody's nedgraderte i forrige uke gjelden til både Portugal og Irland. Denne uken nedgraderte Fitch Hellas' kredittverdighet. Myndighetene i samtlige tre land har protestert mot nedgraderingene, som påvirker priser og rentenivå.

Det har den siste tiden vært snakk om å danne et europeisk kredittvurderingsbyrå fra flere hold innad i EU. Begrunnelsen oppgis å være at et slikt byrå skal kunne være bedre utstyrt til å analysere problemer i eurosonen.

Les også: Eurolederne presses fra skanse til skanse

EU-kommisjonens president har anklaget eksisterende byrå for å ha et antieuropeisk bias, ettersom de er basert i USA. Analytikere peker likevel på at argumentet overser at Fitch hovedsakelig er eid av et fransk selskap.

Personvernpolicy