- Boligprisene stiger 9-10 % i år

Eksperter tror boligprisene vil stige klart mindre til neste år (foto: Colourbox).
Eksperter tror boligprisene vil stige klart mindre til neste år (foto: Colourbox).

I morgen viser nye tall at boligprisene i Norge fortsetter oppover. Analytikerne tror på kraftig prisvekst i år, men neste år settes bremsen på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste boligprisstatistikk viser at boligprisene steg 33 prosent fra bunnen i desember 2008 til mai i år. Og justert for inflasjon ligger de 3,1 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før forrige nedgang satte inn.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen har indikasjoner på at boligmarkedet også var veldig godt i juni - noe som tyder på at oppgangen fortsetter.

- Vi tror på en prisøkning på 0,5 prosent i juni, og da er vi faktisk i rute for å komme opp i en prisvekst på 9 prosent i 2011, sier han til DN.no.

Ut året vil boligmarkedet følge den normale trenden, tror han: Det vil si at prisene stiger i august og ligger relativt flatt frem til desember, da prisene igjen går opp. Etter en solid prisoppgang i 2011, ligger mye til rette for mer nøkternhet fremover, ifølge Andreassen.

- Snusfornuftig nøkternhet

- Jeg vil si det er en snusfornuftig nøkternhet som preger det norske markedet, og den vil holde seg - og bli enda tydeligere i 2012. Renten skal opp og boligprisene er allerede på et veldig høyt nivå. Sannsynligvis vil boligprisveksten havne på rundt 4 prosent neste år, helt på linje med inntektsutviklingen. Men uforutsette ting kan skje: Hvis den globale pessimismen brer seg, vil dette endre spillet. Da vil prisutviklingen bli dårligere. Og hvis vi ser en haussing av boliger på nyåret, vil prisene stige mer enn ventet. Men slik situasjonen er i dag, vil jeg si at en prisvekst på 4 prosent er naturlig i 2012, sier sjeføkonomen.

Både boligprisutviklingen, inntektsveksten og boliglånsrenten vil ligge på rundt 4 prosent i årene som kommer, tror han.

Les mer: - Tallet er 4

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror morgendagens tall vil vise at boligprisene steg 1 prosent sesongjustert i juni.

- Dermed vil vi sannsynligvis få en boligprisvekst på 9-10 prosent i år, sier han.

Renten på vei opp

Også han tror boligprisene vil fortsette å øke neste år - men langt mer beskjedent enn i år.

- Arbeidsledigheten er lav og rentenivået er fortsatt lavt, selv om det er på vei opp. Vi tror at boligprisveksten vil havne på 5-6 prosent i 2012, sier Jullum.

Les mer om eiendom:

Her er boligene dyrest

Kutter prisantydningen med øks- fra 60-45 millioner

Ekspertens svar om boligmarkedet fremover

Personvernpolicy