Papandreous spareplan passerte nåløyet

Statsminister Giorgos Papandreou fikk loset gjennom spareplanen. Foto: Scanpix
Statsminister Giorgos Papandreou fikk loset gjennom spareplanen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greske folkevalgte har sagt ja til gjennomføringen av regjeringens spareplan. Hellas har dermed oppfylt kravene for ny milliardhjelp fra EU og IMF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hellas har vunnet et vanskelig slag, sa statsminister Giorgos Papandreou da vedtaket var klart.

– Vi kan nå bevege oss til neste steg i arbeidet med å finne en varig løsning for Hellas, istemte finansminister Evangelos Venizelos etter avstemningen torsdag ettermiddag.

Les: Sparepakke vedtatt i Hellas

Mange puster nå lettet ut etter at den greske regjeringen fikk støtte fra 155 av de 300 representantene, og dermed klarte å unngå at landet går tomt for penger i sommer.

Det var på forhånd antatt at Papandreou ville få grønt lys etter at de folkevalgte dagen i forveien sa ja til sparetiltakene. Avstemningen torsdag dreide seg om hvordan den smertefulle innsparingen skal gjennomføres.

Vilkårene oppfylt

Sparepakken består blant annet av utgiftskutt og skatteøkninger og har en samlet ramme på 28 milliarder euro, tilsvarende 222 milliarder kroner. EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har krevd at Hellas må vedta sparetiltakene før landet kan få ytterligere midler fra krisepakken som ble vedtatt i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vilkårene er nå oppfylt for å gi neste porsjon av lånet, og for rask fremgang i arbeidet med en ny lånepakke, sier EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Eurogruppen samles søndag for å spikre utbetalingen, IMF noen dager senere.

Beintøff kamp

Trass i at sparepakken nå er vedtatt av nasjonalforsamlingen, er det stor skepsis til hvordan det skal gå å få satt dem ut i livet med den massive motstanden i den greske befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Kniven på strupen for greske folkevalgte

Blant annet har fagorganiserte lovet beintøff kamp mot den omfattende privatiseringsplanen.

– Problemet for Papandreou er ikke nasjonalforsamlingen, det er hva som skjer utenfor: Ikke på Syntagma-plassen med noen hundre demonstranter, men i den greske befolkningen på elleve millioner, sier sjef for meningsmålingsinstituttet ALCO, Kostas Panagopoulos til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplodere

Foran hver kvartalsutbetaling må den greske regjeringen vise at den når målene om reduksjon av gjelds- og budsjettunderskudd, eller at den får vedtatt reformer for å komme tilbake i rute.

– Hver tredje måned fremover kan vi igjen få en situasjon der alt ser ut til å eksplodere, sier sjeføkonom i banken ING, Carsten Brezeski, til NTB.

Les: - Det er kaos her

Så dersom Hellas ikke viser at landet er i gang med snuoperasjonen, kan det i september fort bli en gjentakelse av denne ukens nervepirrende avstemninger.

Kan ta feil

Men sjeføkonom Brezeski tror Hellas kommer til å klare å unngå mislighold de neste to–tre årene.

– Jeg tror det da må bli en ordnet restrukturering. Men da vil nesten ingen gjeld være eid av private og det vil bli enklere å gjennomføre. Det vil også minske risikoen for at krisen sprer seg, sier Brezeski til NTB.

Andre eksperter argumenterer for at en ordnet nedskriving av gjelden må skje mye tidligere for å hindre spredning.

– Det tror jeg er for risikabelt, men jeg kan ta feil, sier Brzeski videre. (©NTB)