Dyrere mat fra 1. juli

I morgen, 1. juli, så stiger prisen på sentrale matvarer. (Foto: Scanpix)
I morgen, 1. juli, så stiger prisen på sentrale matvarer. (Foto: Scanpix)

Matvarer som brød, supper og pålegg blir dyrere fra 1. juli. Jordbruksoppgjøret i vår skal være en av grunnene til at matvareleverandørene setter opp prisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Inflasjonskalkulator
Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Budsjettkalkulator forbruksutgifter
Det er ikke så lett å vite hva man bruker av forskjellige forbruksutgifter som mat og klær. Her kan du få en pekepinn på hva som er normalt ut fra din familiesituasjon.

Matvareprisene skal øke med inntil 7,5 prosent, skriver VG. Prisøkningen blir da mye høyere enn konsumprisindeksen på 1,9 prosent, som Statistisk sentralbyrå hadde som anslag i år.

– Vi øker prisene fra 1. juli på grunn av økte råvarepriser, sier Geir Mikalsen, kommunikasjonsdirektør i Rieber & Søn. De leverer produkter fra Toro og Mr. Lee.

Barnefamilier vil merke økningen

Også Nortura, Stabburet og brødleverandør Lantmännen Unibake øker prisen fordi det har blir dyrere med råvarer som mel, sukker og matolje.

– Prisen på sukker øker med oppimot 20 prosent, sier Trond Aarø, administrerende direktør i Lantmännen Unibake.

Norske barnefamilier vil merke prisøkningen, sier førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved BI.

- En familie på fire vil få kjenne dette, for det er ikke sånn at jo mer du tjener, jo mer bruker du på mat. Særlig barnefamilier som er storforbrukere av dagligvarer, vil merke dette, sier Thjømøe som er ekspert på forbrukeradferd, til E24.

Effekten

Selv om prisene kan øke med opp til 7,5 prosent, vil snittøkningen ligge på et langt lavere nivå. Hvis husholdningen for eksempel bruker bruker 3.000 kroner på matvarer i måneden, vil dette gi en kostnadsøkning på 720 kroner i året. Da forutsatt en «ekstra» prisstigning på to prosent.

Sjekk selv normtall på forbruksutgifter (blant annet matvarer) med vår kalkulator for forbrukskostnader.

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy