Storstreik i britisk offentlig sektor i gang

Skal du til Storbritannia må du belage deg på lange køer for å få vist passet ditt. Det er streik på blant annet flyplassene. (Foto: Scanpix)
Skal du til Storbritannia må du belage deg på lange køer for å få vist passet ditt. Det er streik på blant annet flyplassene. (Foto: Scanpix)

Offentlig ansatte i Storbritannia innledet torsdag en streik som ventes å ramme skoler, flyplasser og havner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister David Cameron sier at de rundt 600.000 lærerne og andre offentlig ansatte som streiker mot regjeringens planer for pensjonsreform, opptrer på en urimelig måte.

– Jeg synes ikke det er grunnlag for streik i morgen, ikke minst fordi samtalene fortsatt pågår, sa Cameron i parlamentet onsdag.

Grensevakter gikk fra jobben allerede onsdag kveld, og reisende på vei til Storbritannia ble varslet om at de må vente seg lange køer i passkontrollen.

Les også: Varsler flyplass-kaos i Storbritannia

Mange foreldre må holde seg hjemme fra jobben fordi 85 prosent av skolene i England og Wales lukker dørene. Også arbeidskontorer, skattekontorer og domstoler blir berørt.

Fire fagforbund deltar i streiken mot reformen, som innebærer at offentlig ansatte må betale mer inn i pensjonskassen og få senere pensjonsalder.

Reformen har sin bakgrunn i at også den britiske befolkningen blir eldre. Cameron mener den er nødvendig og rettferdig mot skattebetalerne.

Regjeringen til Cameron har vært gjenstand for fagbevegelsens harme etter at den kunngjorde en to år lang lønnsfrys og 30.000 oppsigelser som ledd i få kontroll over underskuddet på statsbudsjettet.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy