Sparepakken i Hellas:

- Det er kaos her

Demonstrantene bruker tåregass i det de støter sammen med gresk politi. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Demonstrantene bruker tåregass i det de støter sammen med gresk politi. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS

Mens EU er lettet over at den omstridte greske spareplanen er vedtatt, raser greske demonstranter mot planen. Samtidig er det økende uro i Brussel for neste avstemning, som dreier seg om hvordan planen skal gjennomføres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om virkningen av Hellas' spareplan

* Den greske nasjonalforsamlingen vedtok 29. juni regjeringens innstrammingspakke.

* Hensikten med spareplanen er å få snudd den økonomiske tilbakegangen i landet til vekst.

* Håpet er å krympe budsjettunderskuddet fra 10,5 prosent i fjor til 1,1 prosent innen 2015.

* Den greske statsgjelden var i fjor på 142,8 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Gjeldsutviklingen i landet er likevel så negativ at selv om alle reformene blir gjennomført, vil statsgjelden ifølge prognosene likevel øke til 167 prosent av BNP i 2013. Deretter vil den sakte krympe igjen, og i 2015 vil den ventelig være på 159,3 prosent.

* Dersom spareplanen ikke gjennomføres, vil statsgjelden ifølge prognosene øke til nærmere 200 prosent i 2015.

* Hvis både spareplanen og planlagte privatiseringer gjennomføres i perioden 2011–2015, ventes gjelden å komme ned i 139,5 prosent i 2015.

* Da eurosonen ble opprettet, ble det slått fast at medlemslandene ikke kunne ha mer enn 3 prosent budsjettunderskudd eller en statsgjeld som oversteg 60 prosent.

(Kilde: AFP) (©NTB)

Mens greske folkevalgte stemte ja til regjeringens spareplan inne i nasjonalforsamlingen onsdag, raste gatekampene på Syntagma-plassen utenfor. Tusenvis av demonstranter, mange væpnet med jernstenger og steiner, protesterte mot politikerne. Noen demonstranter brøt seg også inn i bygningen som huser finansdepartementet, og satte fyr på et postkontor i bygningen.

Politiet svarte med tåregass, og flere personer ble skadd i sammenstøtene.

Også demonstrantene bruker tåregass.

Les også: Sparepakke vedtatt i Hellas

Kutter 218 milliarder

Nasjonalforsamlingen i Hellas har vedtatt en fireårig sparepakke som er avgjørende for at landet skal motta ytterligere krisehjelp.

Sparepakken består blant annet av utgiftskutt og skatteøkninger og har en samlet ramme på 28 milliarder euro, tilsvarende 218 milliarder kroner.

EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har krevd at Hellas må vedta sparetiltakene før landet kan få ytterligere midler fra krisepakken som ble vedtatt i fjor.

I tillegg til sparetiltakene skal Hellas skaffe til veie 50 milliarder euro gjennom omfattende privatiseringstiltak i perioden 2011–2015.

Les også hva Erik Reinert sier: - Slå dere heller konkurs!

Samtidig som avstemningen pågikk, angrep demonstranter kontorene til finansdepartementet. Om lag 30 personer væpnet med jernstenger og andre gjenstander brøt seg inn gjennom et vindu i første etasje og tok seg videre opp i bygningen.

Les også: Vinn eller forsvinn for Hellas

Brann ved finansdepartementet

Greske fagforbund startet tirsdag en 48 timer lang streik i protest mot sparepakken, og det ble holdt store demonstrasjoner i hovedstaden Aten. Under protestene har det vært en rekke sammenstøt mellom politi og demonstranter.

En brann har i dag brutt ut ved finansdepartementet, men brannmannskapene kan ikke slukke den fordi de ikke når fram på grunn av volden.

- Det er kaos her, men vi blir uansett hva som skjer, sier student IAW Debbu til nyhetsbyrået APF.

Andre studenter sier at de nekter å gi seg før regjeringen går av.

En kvinne som arbeider i en bar i nærheten forteller AFP at flere av demonstrantene bare deltar for å ha det gøy.

- De har ikke jobber, så de kommer her om kvelden for å feste.

EU er lettet

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og EU-president Herman Van Rompuy er glad for resultatet av onsdagens avstemning i den greske nasjonalforsamlingen. De sier Hellas har tatt en ansvarlig beslutning.

– En ny positiv avstemning baner vei for utbetaling av neste del av den finansielle støtten. Det vil også legge til rett for at arbeidet med en ny økonomisk støttepakke kommer i gang, sier Barroso og Van Rompuy i en felles uttalelse.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel synes det er svært gode nyheter at Hellas nå har vedtatt spareplanen, som er avgjørende for at landet skal få ytterligere kriselån.

Torsdag rettes imidlertid søkelyset mot Aten igjen. Da skal nasjonalforsamlingen stemme over hvordan enkelttiltak i spareplanen skal gjennomføres.

– Faren ikke over

Sjeføkonom Cecilia Hermansson i Swebank sier vedtaket betyr at Hellas på kort sikt unngår en større kollaps.

– Om det hadde blitt nei, hadde det skapt svært stor usikkerhet om den videre utviklingen, forklarer hun.

Seniorøkonom Frank Øland Hansen i Danske Bank påpeker imidlertid at faren for at den greske økonomien ender i kollaps ikke er over selv om spareplanen nå er vedtatt.

– Faren for en gresk statskonkurs er på kort sikt redusert betydelig. På lengre sikt ser det imidlertid ut til at det kan bli vanskelig å unngå, sier Hansen til nyhetsbyrået Ritzau.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy