Byer i Kina sitter på en enorm gjeldsbombe

Myndighetene i kinesiske byer og tettesteder har spekulert i de høye tomteprisene i håp om spe på slunkne kommunekasser. Her fra dagliglivet i Beijing. (Foto: Scanpix)
Myndighetene i kinesiske byer og tettesteder har spekulert i de høye tomteprisene i håp om spe på slunkne kommunekasser. Her fra dagliglivet i Beijing. (Foto: Scanpix)

Myndighetene i kinesiske byer og tettesteder har spekulert i de høye tomteprisene i håp om spe på slunkne kommunekasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har i flere år vært en svært viktig inntektskilde. De har etablert over 6500 investeringsselskaper som eies av etater sammen med lokale eiendomsutviklere. Omfanget av gjelden har lokalmyndighetene klart å holde skjult inntil nå, skriver Dagens Næringsliv.

Igår la den kinesiske riksrevisjonen frem den første rapporten som viser omfanget av gjelden som lokalmyndighetene i Kina har påtatt seg.

Det advares kraftig om at enkelte myndigheter ikke vil være i stand til å betjene gjeld som tilsammen er på svimlende 9.300 milliarder kroner.

Advart

Professor Victor Shih ved Northwestern University i USA har lenge advart om at det eksisterer en stor, skjult gjeld i det offentlige Kina. En rapport fra ifjor viser seg at anslaget hans på 1600 milliarder dollar i nye låneopptak fra 2004 til 2009 var riktig.

«En ting er den bokførte gjelden, men hva som ikke kommer frem er garantiene disse lokale investeringsselskapene har påtatt seg. For å betjene rente-avdragene på denne gjelden må lokalmyndighetene selge store tomteområder i mange år. Hva skjer når prisene ikke lenger øker?», spurte han i et innlegg i Asian Wall Street Journal.

Kommunene forsvarer seg med at de ikke har lov til å utstede obligasjonslån og at dette er eneste måten de kan finansiere investeringer på.

Over 30 milliarder kroner har i tillegg gått til blant annet aksjespekulasjon, noe som er forbudt for kommuner å begi seg i kast med.

Les også:

Frykter Kina-krakk

Advarer mot eiendomskrakk i Kina

- 60 prosent sannsynlighet for bankkrise i Kina

Les flere nyheter her

Personvernpolicy