Afghanistans sentralbanksjef rømmer

Sentralbanksjef Abdul Qadir Fitrat frykter for sitt liv på grunn av sin gransking av en korrupsjonsskandale. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX
Sentralbanksjef Abdul Qadir Fitrat frykter for sitt liv på grunn av sin gransking av en korrupsjonsskandale. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX

Sjefen for Afghanistans sentralbank har søkt tilflukt i USA fordi han frykter for sitt liv på grunn av granskingen av en korrupsjonsskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdul Qadar Fitrat fortalte mandag mediene i Washington at han ikke kunne forlate sin stilling så lenge han var i Kabul, fordi hans liv var i fare.

Filtrat sier at dette ble helt klart for ham etter at han i nasjonalforsamlingen avdekket navnene på noen av dem som var ansvarlig for den økonomiske krisen i Kabulbank.

Myndigheter avviser

Tirsdag svarer afghanske myndigheter at de ikke tror på Fitrats forklaring.

– Han har aldri fortalt til noen i myndighetene at hans liv var i fare, sier talsmann Waheed Omer.

– Han har rømt, ikke sagt opp. De formelle prosedyrene er ikke blitt fulgt. Han er ikke en sentralbanksjef, men en sentralbanksjef på rømmen, sier Omer.

Ble gransket

Kabulbank var på nippet til å kollapse da den ble gransket for korrupsjon, misligholdte lån og vanstyre som førte til at den tapte hundrevis av millioner dollar i det som minnet om et pyramidespill.

Mange høytstående personer i den afghanske eliten, inkludert ministre, en visepresident, krigsherrer og slektninger av president Hamid Karzai, skal ha tjent på bedrageriet.

Filtrat beskyldte afghanske myndigheter for å ha undergravet sentralbankens forsøk på å granske banken.

IMF avventer

I Kabul opplyste myndighetene imidlertid at Fitrat står på en liste over folk som skal tiltales i forbindelse med skandalen.

Fitrat avviser anklagen og sier at det var han og sentralbanken som forsøkte å iverksette en gransking av banken.

Skandalen med Kabulbank har ført til at Det internasjonale pengefondet IMF ikke vil gi mer hjelp til Afghanistan før saken er oppklart og det blir iverksatt tiltak for å hindre gjentakelser.

På grunn av skandalen er utbetalingen av titalls millioner dollar i bistand utsatt. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy