Svalbard ikke lenger noe skatteparadis

MINDRE LUKRATIVT: John Fredriksens selskap Seadrill kan bli rammet av de nye foreslåtte skattereglene på Svalbard. Foto: Scanpix
MINDRE LUKRATIVT: John Fredriksens selskap Seadrill kan bli rammet av de nye foreslåtte skattereglene på Svalbard. Foto: Scanpix

Tirsdag sender Finansdepartementet ut nye skatteregler for Svalbard. De foreslåtte endringene vil gjøre det mindre lukrativt å bruke Svalbard som skatteparadis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har et selskap basert på Svalbard sluppet unna med å betale 16 prosent skatt, mot 28 prosent på fastlandet. Men nå vil regjeringen ha «norsk» skatt for alt overskudd over 10 millioner kroner, skriver aftenposten.no.

– Et hovedformål med endringene er å hindre at det gunstige skattenivået på Svalbard utnyttes for å spare skatt på avkastning av investeringer som er gjort utenfor Svalbard, og som ikke bidrar til aktivitet og sysselsetting på Svalbard, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.

Lovendringen vil ramme John Fredriksens boreriggselskap Seadrill, som har én person ansatt på Svalbard. Denne ene ansatte fakturerer ut leie av to borerigger og omsatte i 2010 for 719 millioner kroner. 115 millioner kroner ble betalt i skatt.

Til sammenligning omsatte gruveselskapet Store Norske, med 400 ansatte, for 665 millioner kroner.

Les også: Flere må regne med skatt på hytte og bolig

Les flere nyheter her

Personvernpolicy