Sarkozy enig med banker om gresk krisehjelp
Franske banker har gått med på å bidra til en ny krisepakke til Hellas.
– Vi har jobbet svært hardt med banker og forsikringsselskap om en frivillig deltakelse fra privat sektor, sa president Nicolas Sarkozy under en pressekonferanse i Paris mandag.
Ifølge sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, skal de franske bankene ha gått med på å forlenge løpetiden på lån til Hellas til 30 år, mot at de får samme rente på lånene som eurolandene tar på sine lån til Hellas.
– I tillegg skal bankene få en bonus basert på fremtidig gresk vekst, sier Bruce til NTB.
– Dette er ikke lønnsomt for bankene, men de vil gjerne ha et godt forhold til myndighetene. Det må ligge et slags politisk press bak, legger han til.
Positive
Samtidig diskuterte EU-tjenestemenn de franske planene med representanter for internasjonale banker og Det internasjonale finansinstituttet (IIF). Håpet er å finne ut hvordan private långivere skal bidra i ny hjelp til Hellas. Tyske banker sa mandag at den «franske modellen» var svært interessant.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes: Håpløshet og resignasjon preger Hellas
Direktør i Foreningen av tyske privatbanker (BdB), Michael Kemmer, forsikrer overfor nyhetsbyrået Reuters at de vil være med på en ordning, men sier diskusjonene fortsetter.
Avtalen mellom den franske regjeringen og private låneinstitusjoner kan dermed komme til å bli brukt også i andre EU-land.
– Forsvare euroen
Av europeiske banker utenfor Hellas er det de franske som har gitt mest i lån til landet. De vil derfor gå på store tap dersom Hellas misligholder gjelden sin.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPresident Sarkozy håper EU-kollegene støtter opp om den franske planen, og at den kan bli en modell for forhandlingene med privat sektor i andre land.
– Vi vil ikke la Hellas kollapse. Vi vil forsvare euroen. Det er i alles interesse, sa Sarkozy.
Frivillig?
Ifølge den franske planen skal private långivere fornye 50 prosent av lånene til lån med 30 års løpetid, mens 20 prosent av lånene skal gå inn i et garantifond for å øke sikkerheten på den nye gjelden, melder nyhetsbyrået AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes: Frykter at Hellas blir som Russland.
Det store spørsmålet kan bli hva kredittvurderingsbyråene sier til avtalen. Om deltakelsen fra privat sektor ikke blir oppfattet å være fullstendig frivillig, vil de konkludere med at Hellas ikke klarer å gjøre opp for seg.
To avstemninger
Den greske nasjonalforsamlingen skal denne uken stemme over regjeringens spareplan. Grønt lys for planen er en forutsetning for ytterligere milliardhjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og uten hjelpen kommer Hellas til å misligholde gjelden sin.
Onsdag skal det etter planen stemmes over spareplanen, mens det torsdag skal stemmes over gjennomføringen av den.
Statsminister Giorgos Papandreou må få grønt lys i begge to for at ikke landet skal gå konkurs i midten av juli.