Åpen for alle - alltid

Kina vil redusere handelsoverskuddet

Kinas statsminister Wen Jiabao prøvesitter den nyeste MG-modellen. MG-fabrikken eies nå av et kinesisk selskap.
Kinas statsminister Wen Jiabao prøvesitter den nyeste MG-modellen. MG-fabrikken eies nå av et kinesisk selskap.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har til hensikt å stimulere den innenlandske etterspørselen og redusere handelsoverskuddet med resten av verden, sier statsminister Wen Jiabao.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wen kom med kommentaren under et besøk på den kinesisk-eide MG-fabrikken i Longbridge ved Birmingham i England søndag, på første dag av et tre dager langt besøk i Storbritannia.

– Kina har ingen interesse av å insistere på et handelsoverskudd. Vi ønsker en balansert og bærekraftig vekst i handelen. Hjemme vil vi stimulere til mer forbruk, og vil skal redusere handelsoverskuddet og vår avhengighet av eksport, sa Wen.

Han understreket at Kina ønsker å øke importen av britiske produkter, og at det blant annet skal satses på samme modell som MG-fabrikken, der bilene designes av briter, delene produseres av kinesiske arbeidere, og bilene til slutt skrus sammen av britiske arbeidere.

Støtter eurosonen

Han gjentok også det han har sagt tidligere om at Kina vil fortsette å støtte den kriserammede eurosonen, blant annet ved å investere i europeiske statsobligasjoner, ikke minst hos landene som i dag sliter med å skaffe seg lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Handelsunderskudd i Kina

Under et besøk i Ungarn i forrige uke sa han at Kina er villig til å kjøpe en «viss mengde» ungarske obligasjoner, og at Kina vil gjøre det samme for andre europeiske land.

– Dette er Kina som strekker ut en hånd til Ungarn på et tidspunkt da landet har det vanskelig, og vi vil gjøre det samme for andre europeiske land, sa Wen. Han gjorde det klart at det er i alles interesse å holde eurosonen flytende.

Ny MG-modell

Under besøket i Longbridge var Wen til stede da den første nye MG-modellen på 15 år, MG6, ble presentert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ledende kinesiske bilprodusenten SAIC tok i 2007 over MG-fabrikken etter en fusjon med rivalen Nanjing, som hadde kjøpt MG flere år før.

Les: - En fest som ingen hadde sett for seg

Siden første dag av besøket var reservert for næringslivsbegivenheter, blir det først mandag at Wen møter statsminister David Cameron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På møtet skal de to overvære undertegningen av handelsavtaler til en verdi av 1 milliard pund (9 milliarder kroner). Men det ventes også at Cameron forteller Wen at britisk næringsliv vil være mer interessert i å gjøre forretninger med Kina om menneskerettighetene respekteres.

Søndag morgen benyttet Wen, som er en stor beundrer av William Shakespeare, anledningen til å besøke Stratford-upon-Avon, der den engelske forfatteren ble født og virket.

Protester

Utenfor fabrikkporten til Longbridge hadde et par titall menneskerettighetsaktivister stilt seg opp i protest, inkludert noen Tibet-aktivister i gule skjorter og Falun Gong-tilhengere.

Les: Frykter Kina-krakk

Mens Wen besøkte Storbritannia, ble det meldt fra Kina at dissidenten Hu Jia var løslatt fra fengsel, bare noen dager etter at Ai Weiwei også var sendt hjem. De to får imidlertid ikke lov å uttale seg til mediene.

Les flere nyheter her