Test: LG 42LW550W

Nå kan hele venneflokken se 3D

Foto: Audiovisuelt
Foto: Audiovisuelt

Med LGs passive teknologi koster ikke 3D-brillene deg mer enn femti kroner stykk. Men er bildekvaliteten bra nok?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3D-teknologien blomstret for fullt opp på nytt i 2010, ledet an av James Camerons Avatar. Våren samme år begynte de første flatskjermene med støtte for 3D å komme i butikkhyllene. Ulempen var at det først og fremst var toppmodellene til de forskjellige produsentene som hadde denne teknologien.

I år begynner også de rimeligere modellene å få 3D. Et godt eksempel på dette er LG 42PW450W, en 42 tommer stor skjerm som kan vise film i 3D for under fem tusen kroner. Men for at hele familien skal kunne se den ekstra dimensjonen, må du kjøpe aktive 3D-briller i tillegg. Disse koster fort rundt tusenlappen per stykk, slik at totalprisen for 3D-TV og nødvendig utstyr fort blir høy allikevel.

Nå lanserer imidlertid både LG og Philips TV- modeller som bruker passive briller, samme type briller som du så Avatar med på kino. Dermed slipper du unna med noen få hundrelapper i brillekostnader når hele familien skal se film i tre dimensjoner.

Vii har testet LG 42LW550W, selskapets første Cinema 3D-skjerm med passiv teknologi. Her får du en meget bra allroundskjerm, som i tillegg ikke ruinerer deg om du vil se 3D sammen med resten av familien. Den koster riktignok nesten ti tusen kroner, men sammenligner du prisen med Norges billigste 3D-TV, LG 42PW450W, som koster 4 500 kroner på nett, og du trenger fem aktive 3D-briller til denne, vil totalsummen havne omtrent på det samme. Men holder passiv-teknologi mål?

Rammen til LW550WRammen til LW550W

Design

Den nye Cinema-skjermen fra LG har en ren design med blanke rammer i plast. I all hovedsak er skjermen sort, men siderammene på skjermen er todelt, der indre del er sort, mens ytre del er mørk lilla med et mønster som minner om børstet metall. Rammene er noe buet ut mot kantene og avsluttes med en tynn, gjennomsiktig og blant kan. Skjermen har en tykkelse på rett under fire centimeter.

Skjermen har også et berøringspanel nede på høyre side, der du blant annet kan slå av og på TV-en, justerer volumet, skifter kanal eller trykker deg inn i menyen. Vi likte godt den raske og presise responsen når du bruker disse berøringsknappene. For av erfaring er det langt i fra alle slike løsninger som responderer like raskt som de burde.

Skjermen står på en rektangulær fot, med en tilvarende design på overflaten som selve rammen på TV-en, med den blanke lille rammen ytterst mot kantene. Delen som knytter fot og skjerm sammen er firkanten og i krommet finish. Denne bryter fint overgangen mellom selve TV-en og foten etter vår mening. Foten har forøvrig mulighet til å dreies noen grader til hver av sidene.

Les mer fra undersøkelsen:

Menyer og tilkoblinger

Lyd og bildekvalitet

Konklusjon

LGs nye Cinema 3D-skjerm, LG 42LW550W er et spennende produkt. Her får du mulighet å se 3D med passive briller, noe som kutter kostnadene betraktelig om hele familien vil se en 3D-film sammen. For til forskjell fra aktive 3D-briller, som koster rundt tusen kroner per stykk, slipper du unna med kun noen få hundrelapper for briller til hele familien med passiv teknologi. Har du tatt vare på brillene du brukte når du så filmen Avatar, kan du faktisk bruke disse. Tar du for eksempel Norges billigste 3D-TV, LG 42PW450, så koster 4 500 kroner i skrivende stund, vil denne koste deg cirka 9 500 kroner om du skal ha aktive 3D-briller til fem personer. Da er du oppe i samme prisnivå som 42LW550W. Og det viser seg at kvaliteten på LW550W er langt bedre enn på PW450.

Vi skal ikke legge skjul på at vi var litt skeptisk på forhånd, men etter å ha testet teknologien over et par filmer, er vi ikke i tvil. Cinema 3D, som LG kaller teknologien, holder høy kvalitet når du ser 3D. Du slipper blant annet problemer med crosstalk i bildet, fenomenet som gjør at bildene oppleves doble. Skarpheten er også bra, selv om skjermer med aktive briller er hakket bedre. Du får også litt bedre dybdefølelse når du bruker aktive briller, men du slipper til gjengjeld den støyende flimringen fra de aktive brillene om du går for LW550W. Spesielt i godt opplyste rom blir flimringen fra aktive briller ekstra intens.

HD-kvalitetHD-kvalitet

Skjermen leverer også god bildekvalitet på vanlige 2D-sendinger. Sortnivået er bra, og skjermen gjengir detaljer i mørke deler godt. Fargene er også naturlige og godt mettet. Skarpheten i skjermen er god, selv om du på kort avstand kan se noe grums rundt detaljer når bildet beveger seg raskt. Setter du på HD-sendinger jobber skjermen bedre og skarpheten her er bra.

Skjermen har skjulte høyttalere, men lydkvaliteten på disse er ikke spesielt imponerend. Både bassen og mellomtonen blir for spinkel, noe som gjør at skjermen mangler trøkk i bunnen av lydbildet. For å se film bør du derfor koble til et eget anlegg.

Med LW550W får du også en rekke interaktive muligheter. Skjermen har fått en ny meny, som samler de mest brukte muligheten under samme startside. Her kan du blant annet justere bildet og lyd, klikke deg inn på Facebook, YouTube eller Twitter, eller se på innhold fra andre PC-er som er koblet til samme nettverk.

Av tilkoblinger har skjermen det du trenger. Du har blant annet fire HDMI-tilkoblinger, to USB-porter, programkortleser, VGA til PC-bruk og optisk lydutgang for å koble skjermen mot et eksternt lydanlegg. Du kan hekte på en ekstern harddisk via den ene USB-porten og bruke skjermen som opptaksdekoder, i og med at den har en programkortleser.

Alt i alt får LG 42LW550W et klart Anbefalt-stempel av oss. Her får du en TV som både gir god bildekvalitet på vanlige 2D-sendinger, og som du kan se 3D-filmer på uten at 3D-brillene koster det masse ekstra.

Finn den beste prisen på LG 42LW550W her

Pluss

  • Bra bildekvalitet
  • Mye interaktivt innhold
  • Billige 3D-briller
  • Tilkoblingene ligger langs med skjermen
  • Oversiktlig meny

Minus

  • Ikke innebygget Wi-Fi
  • Dårligere på SD enn HD
  • Lavere dybdefølelse i 3D enn skjermer med aktiv teknologi

Alternativer

Er du ute etter en 3D-skjerm til en billig penge, burde du ta en nærmere kikk på LG 42PW450. Den koster deg i skrivende stund under 4 500 kroner. Men hver oppmerksom på at 3D-briller ikke følger med i esken, og må derfor kjøpes utenom.

Ønsker du deg en designbombe av de sjeldne og er villig til betale for det, bør du kikke nærmere på Samsung UE55D8005. Her får du en av de stiligste skjermene på markedet med syltynne rammer og knallgod bildekvalitet.

Personvernpolicy