Nyboligsalget går som en kule i Norge

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Og klart flest forventer at boligprisene skal videre opp. - Alle piler peker oppover, mener meglertopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Juni ser ut til å bli en god måned for boligmeglere. Kjøperne er fortsatt på banen, viser den månedlige spørreundersøkelsen Boligmeteret som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

- Boligmarkedet var veldig hett i mai, med rekordhøy omsetning. Det ser ut til at det fortsetter i juni, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus til DN.no.

Ifølge Boligmeteret preges markedet av gode priser, heftige budrunder og mange salg over takst.

- Bruktboligprisene har nærmet seg nyboligprisene

Prognosene viser oppgang i antall som planlegger å kjøpe ny bolig i juni.

- Salget går som en kule om dagen, sier Nymark til DN.no.

Les også: Raskere salg av nye boliger

Det er fortsatt godt voksne som i størst grad vil kjøpe ny bolig.

Andelen som foretrekker å kjøpe brukt bolig har det siste året ligget på 60-70 prosent av husstandene, mens 10-20 prosent foretrekker ny bolig.

Vurderer dere å kjøpe ny eller brukt bolig?Totalt:
Planlegger å kjøpe ny17%
Planlegger å kjøpe brukt59%
Vet ikke24%
Totalt:100%

- Økningen i antall usikre, kan i tillegg tyde på at flere er interesserte i å kjøpe ny bolig, sier Nymark.

For Oslos del, mener han prognosene stemmer.

- Vi opplever at nye boliger selger veldig godt i Oslo, mye bedre enn hva det har gjort tidligere. Dette har en sammenheng med at bruktboligprisene har nærmet seg nyboligprisene. Forskjellen er ikke lenger så stor, sier Nymark i Eiendomsmegler 1.

Forventningene har økt over hele landet

Siste boligprisstatstikk viste at boligprisene er på sitt høyeste nivå noensinne, også justert for inflasjon: 9,2 prosent høyere enn i mai 2010, og 14,9 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til november 2008.

Boligmeteret viser at det fortsatt er kraftig overvekt i andelen som venter økende boligpriser. Forventningene har økt siden mai.

Forventninger til boligprisene om ett år:Totalt:
De vil være høyere enn nå60%
De vil være lavere7%
De vil være like som i dag33%
Totalt:100%

Alle aldersgrupper forventer i størst grad stigende boligpriser det kommende året. Andelen som forventer lavere boligpriser er uendret.

Det er en generell økning i forventningene over hele landet, etter nedgangen i mai. Oslo og Akershus har størst andel. Her tror 69 prosent at prisene stiger. I Nord-Norge er det lavest forventninger. Litt under halvparten tror på prisstigning.

Vestre Østland øker mest fra mai og forventningene i Midt-Norge og Østre Østland går noe ned.

- Vi bor i lykkeland

Det er lite med dommedagsprofetier for Norges del. Trenden er at vi har god tiltro til vår økonomi, både nå og fremover.

- Vi bor i lykkeland. Alle piler peker oppover, noe som er litt spesielt med tanke på at de store urolighetene på verdensmarkedet. Norske økonomer, Norges Bank, Finansdepartementet og alle seniorøkonomer: Alle går i samme retning, alle bekrefter det samme, sier Nymark.

Les også: Lover nye supertider i Norge

Prognosene indikerer at boligmarkedet blir hett også til høsten.

- Nå ser vi effekten av boligbyggingen, som har havarert i noen år nå. Særlig i de store byene. Det bygges ikke nok boliger i forhold til etterspørselen, sier Nymark.

Fortsatt tror en betydelig overvekt av rentenivået vil øke de neste 12 måneder, mens andelen som tror på synkende arbeidsledighet er uendret fra mai til juni.

Les også:

Enda sterkere boligprisboom

- Ingen tegn til boligboble

Personvernpolicy