Unngå sjokkregning etter ferien

TA FORHOLDSREGLER: Vil du være helt sikker på å unngå overraskelser på mobilregningen, bør du skru av datatrafikken på mobilen din. Foto: Scanpix
TA FORHOLDSREGLER: Vil du være helt sikker på å unngå overraskelser på mobilregningen, bør du skru av datatrafikken på mobilen din. Foto: Scanpix

Hvis du ikke har kontroll på datatrafikken på smarttelefonen din i utlandet, risikerer du en ubehagelig overraskelse i postkassen eller nettbanken etter ferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet smarttelefoner har skutt i været de par siste årene i Norge, og med det også datatrafikken på mobil.

Mange smarttelefoneiere har skaffet seg abonnementer hvor en viss andel datatrafikk har vært inkludert, og dermed unngått skyhøye mobilregninger.

Flere fikk sjokkregninger

Men reiser man utenlands, er i all hovedsak datatrafikken ikke inkludert - og det kan også koste svært mye å surfe på internett eller laste ned noe til mobilen eller nettbrettet i ferielandet.

Første halvår i fjor kunne vi lese flere historier om nordmenn som hadde fått sjokkregning etter å brukt smarttelefonene i utlandet. NRK fortalte blant annet om paret som fikk en ekstraregning på hele 15.000 kroner etter å ha lastet ned en lydbok til telefonen på Sydenferien.

Automatisk sperretjeneste

Faren for å få slike sure overraskelser i postkassen etter ferien ble riktignok redusert da en ny EU-bestemmelse trådte i kraft 1. juli i fjor. På denne datoen ble det innført makspriser for bruk av mobiltelefon og mobilbredbånd for mobilkunder som befinner seg innenfor EU/EØS-området.

I praksis vil det si at alle mobilkunder automatisk vil få en sperre, slik at de ikke kan overstige en viss grense for bruk av datatjenester på mobilen. Denne grensen ble satt av EU til i overkant av 60 euro, eller omkring 500 kroner. Kunden kan overstige denne grensen dersom han eller hun ønsker det, men må da sende en sms til mobilselskapet om at de vil endre beløpsgrensen.

Les også: Netcom gjør Norden-telefoni billigere

Kunden skal forøvrig også få et varsel når åtti prosent av den fastsatte beløpsgrensen er nådd.

Faren er nå altså betydelig mindre for at du intetanende skal motta en regning på flerfoldige tusen kroner for bruk av datatjenester, i hvert fall dersom du ferierer i EU-/EØS-området.

Utenfor EU/EØS

Men Forbrukerrådet advarer om at dersom du reiser til land utenfor EU og EØS (for eksempel i typiske ferieland som Kroatia, Tyrkia og USA), så kan det bli en dyr mobilregning hvis du ikke tar forholdsregler. Bruk av én MB data kan i enkelte land koste over hundre norske kroner, og det skal dermed ikke mange minutter til med surfing på mobilen for å få en solid ekstrakostnad på ferien.

- Før du bruker mobiltelefonen eller nettbrettet i disse landene bør du derfor sette deg godt inn i hva det koster for å ringe, sende meldinger og surfe på nettet, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Les også: Pålegg om kutt i mobilpriser endelig fastslått

Flere av mobilselskapene opererer med en sperretjeneste - lik den beskrevet ovenfor, og som er obligatorisk i EU/EØS - i hele verden, så her bør du sjekke hvordan reglene er i selskapet der du har abonnement. Se lenker nederst i saken.

Ringepriser

De fleste er nok klar over at det også er dyrt å ringe til og fra utlandet. Men også her har det blitt innført bestemmelser som sørger for at mobilselskapene ikke kan ta altfor høye priser ved mobilsamtaler innenfor EU og EØS.

Reglene om makspriser som er innført sier at det ikke koste mer enn 3,87 kroner per minutt å ringe innen EU/EØS, og ikke mer enn 1,49 kroner å motta en samtale.

Maksimalprisen for å sende SMS er1,09kroner, og mottak av SMS skal være gratis.

Men maksprisen gjelder altså ikke utenfor EU og EØS, så vær obs på at det kan bli dyre tellerskritt, hvis du reiser andre steder i sommer. Eksempelvis koster det ca. 15 kroner per minutt å ringe fra USA til Norge med Netcom-abonnement.

Råd for databruk på mobil/nettbrett i utlandet:

- Bruk heller trådløse nett/wifi enn mobilnettet hvis du skal surfe på nett

- Tenk deg nøye om før du begynner å laste ned store datamengder, for eksempel filmer eller lydbøker.

- Vær obs på om du har automatisk henting av mail på mobilen din - såkalt push. Det kan også være at du har installert apper som henter data automatisk. Det kan være lurt å skru av push når du reiser utenlands.

- Skru av databruk i utlandet (dataroaming) på telefonen. Mobilen.no har en oppskrift for hvordan du går frem her.

Mer om datatrafikk i utlandet på noen mobilselskapers nettsider:

Telenor

Netcom

Tele2

One Call

Chess

Ludo Mobil

Personvernpolicy