13-åringer tjener pensjonspoeng

TENÅRINGSJOBB: Nå kan også de yngste tenåringene tjene pensjonspoeng på gressklipping, jordbærplukking, butikkjobbing eller andre jobber som de kan ha. Foto: Colourbox
TENÅRINGSJOBB: Nå kan også de yngste tenåringene tjene pensjonspoeng på gressklipping, jordbærplukking, butikkjobbing eller andre jobber som de kan ha. Foto: Colourbox

Sommerjobben gir ikke lenger bare penger i lommen for de yngste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tjener alle fra det året man fyller 13 år pensjonspoeng fra første opptjente krone, skriver Dagens Næringsliv. I en undersøkelse gjennomført av Synovate for DnB Nor oppgir syv av ti ungdommer og studenter at de har planer om å jobbe i sommer.

Opptjening av pensjonspoeng til folketrygden er nok uansett ikke hovedmotivasjonen for de unge til å ta sommerjobber.

- Ikke tenkt på det

Heller ikke for 13-årige Marthe Hestenes Håkonsen som skal jobbe i butikken til hennes onkel i sommer.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det er jo fint å få spart opp litt pensjon før man virkelig går ut i arbeidslivet, sier hun til DN.

Flere fordeler

18,1 prosent av pensjonsgivende inntekt opp til en øvre grense på 7,1G (litt over 560.000 kroner) vil bli samlet i en personlig pensjonspott som vil bli utbetalt når man går av med pensjon en gang i fremtiden.

Norsk ungdom i snitt regner med å tjene rundt 30.000 kroner på sommerjobben i år. Det gir 5430 kroner i pensjonssparing.

Les også: Banken trakk lånetilbudet etter boligkjøp

De pengene kan komme godt med når man blir gammel, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB Nor.

- Jeg forventer ikke at ungdommen skal tenke over at sommerjobben faktisk monner til pensjonisttilvæ¦relsen, men jeg synes det er viktig at man som foreldre formidler denne kunnskapen, sier hun til Dagens Næringsliv.

Les også:

Jorda rundt for 300.000 sparekroner

18-åring nesten millionær på brukte golfballer

Gratis mat fra Kiwi, aksjehandel og smalhans siden 13 årsalderen

Personvernpolicy