Grekerne må vente på kriselån

EU utsetter beslutningen om å gi Hellas et nytt kriselån. Foto. REUTERS/SCANPIX.
EU utsetter beslutningen om å gi Hellas et nytt kriselån. Foto. REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU utsetter beslutningen om å komme Hellas til unnsetning med nye kriselån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs finansministre besluttet å utsette avgjørelsen til midten av juli under et møte i Luxembourg søndag kveld.

Det var også enighet om å oppfordre banker og andre finansinstitusjoner, som sitter med greske statsobligasjoner eller som har gitt lån til landet, delta i en eventuell ny redningspakke.

EU legger dermed opp til at långiverne skal refinansiere gjelden i Hellas' favør. Tyskland har tatt til orde for dette, mens som land som Frankrike og Den europeiske sentralbanken frykter at en slik strategi vil forlenge den økonomiske krisen i Hellas.

Ikke løfte

Den greske regjeringen fikk dermed ikke noe konkret løfte om en ny økonomisk redningspakke fra EU, og det er også uklart hvilke betingelsene som vil følge en slik eventuell pakke.

Også beslutningen om å frigi et kriselån på om lag 95 milliarder kroner, som skal gjøre Hellas i stand til å betale gjelden utover sommeren, er satt på vent til neste måned, opplyser Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker som også er leder av eurosonens finansministergruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drastiske kutt

EUs finansministre gjorde det søndag klart at ny støtte forutsetter at de folkevalgte i Hellas slutter opp om regjeringens forslag til drastiske budsjettkutt.

Statsminister Giorgos Papandreou advarte søndag mot katastrofe og medga at den greske statskassa om kort tid er tom.

Han ba videre nasjonalforsamlingen om å støtte den nye regjeringen som ble tatt i ed fredag, og som trenger et tillitsvotum for å fortsette arbeidet.

Protester

Blant Papandreou-regjeringens mest omstridte forslag er økte skatter, noe de konservative går sterkt imot.

Samtidig med at de folkevalgte i Hellas kjemper for å redde økonomien, er den jevne greker fortsatt svært kritisk til ytterligere innstramninger.

Rundt halvparten går imot nye kutt som vil ramme deres pensjoner og andre velferdsordninger, viser en fersk meningsmåling. Det borger for nye massedemonstrasjoner.

Les flere nyheter her