Banken trakk lånetilbudet etter at boligen var kjøpt

To uker før innflytting trakk Skandiabanken boliglånet, og mente kjøperen måtte ta kostnadene med dekningssalget. (Foto: Illustrasjon).
To uker før innflytting trakk Skandiabanken boliglånet, og mente kjøperen måtte ta kostnadene med dekningssalget. (Foto: Illustrasjon).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed havnet boligen på dekningssalg før kjøperen rakk å flytte inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer

Boliglånkalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Det forutsettes at lånet skal ligge innenfor 65 prosent av bilens verdi.

Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på lånegiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

I forbindelse med kjøp av en leilighet søkte en offshorearbeider Skandiabanken om finansieringsbevis på i overkant av en millioner kroner innenfor 75 prosent av kjøpesummen.

Deretter søkte han om boliglån, og fikk innvilget et lån på 961.335 kroner av Skandiabanken.

Etter det fikk han tilslaget på en bolig, sa opp leieavtalen for sin daværende bolig, bestilte flyttebil, og meldte adresseendring.

Trakk lånet

Bare to uker før innflytting kom sjokkbeskjeden: Skandiabanken trakk tilbake boliglånet.

Begrunnelsen var at mannens gjeld var usikret forbruksgjeld.

Dermed mistet han muligheten til å betale for leiligheten, og kunne altså ikke oppfylle sine forpliktelser etter kjøpekontrakten.

Han fikk heller ikke innvilget lån i hos andre banker. Derfor ble eiendommen lagt ut for dekningssalg.

Skandiabanken gjorde det klart for kjøperen at han måtte dekke omkostningene i forbindelse med dekningssalget, deriblant mellomlegg, renteutgifter og meglerhonorar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ble han opplyst om at han «måtte regne med å oppnå lavere pris enn han var forpliktet til å betale».

- Forelå usikkerhetsmomenter

Dermed så den uheldige boligkjøperen seg ingen annen råd enn å klage saken inn for Finansklagenemnda.

I sitt tilsvar til Finansklagenemnda nektet Skandiabanken for at de hadde gitt et bindende tilsagn om boliglån til offshorearbeideren, og viste til at banken hadde gjort det klart at søknaden kunne avslås ved en etterkontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det forelå flere usikkerhetsmomenter ved behandlingen av lånesøknaden. Bankens saksbehandler ba derfor om nærmere dokumentasjon vedrørende klagerens gjeld. Den nye dokumentasjonen viste at klager hadde for høy forbruksgjeld fordelt på mange gjeldsposter (...). Dette forhold slo negativt inn på bankens betjeningsmodell, begrunnet Skandiabanken.

Ikke hjalp det at mannen hadde skaffet en leieboer og at banken ble tilbudt kausjon som tilleggssikkerhet heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke systemteknisk støtte for kausjon, derfor avslår vi alltid kausjon som tilleggssikkerhet, sier informasjonsrådgiver Nina Dyrøy i Skandiabanken til DN.no.

- Dekker tapet likevel

Finansklagenemnda avviser blankt Skandiabankens påstand om at det ikke var gitt en bindende låneavtale:

- Ettersom kjøperen hadde gitt Skandiabanken den informasjonen han var bedt om, hadde banken gitt et bindende utsagn om lån, skriver Finansklagenemnda i en uttalelse.

Bare dersom kjøperen hadde gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger av vesentlig betydning i første omgang, kunne banken trukket seg fra låneavtalen, mener nemnda.

- Banken har således opptrådt ansvarsbetingende overfor lånekunden, og han har krav på at banken erstatter tapet han vil lide som følge av bankens urettmessige annullering av lånetilsagnet, konkluderer Finansklagenemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den knusende uttalelsen fra Finansklagenemnda har Skandiabanken snudd.

- Vi har tatt Finansklagenemndas uttalelse til etterretning, og vil følgelig erstatte tapet kunden har lidd i denne saken. Vi er i god dialog med kunden angående dette, sier Dyrøy til DN.no.

Les også:

Boligprisene nådde tidenes topp i mai

Slik fikk de råd til bolig: Gratis mat fra Kiwi, aksjehandel og smalhans siden 13 årsalderen

Baguettemillionær selger gigantpalass

Boligkjøp for dummies