Knallhard jobbing kan ta livet av deg

De som jobbet minst 11 timer om dagen var 67 prosent mer utsatt for hjerteinfarkt enn de som jobbet 8 timer daglig, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox
De som jobbet minst 11 timer om dagen var 67 prosent mer utsatt for hjerteinfarkt enn de som jobbet 8 timer daglig, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Jobber du mer enn 11 timers arbeidsdager over lengre tid, har du 67 prosent større risiko for å få hjerteproblemer, ifølge ny britisk forskning. - Neppe jobbens skyld, mener hjerteopererte Gunnar Lind (64).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne studien bør få oss til å tenke oss om to ganger når det gjelder klisjeen «Hard work won´t kill you», sier Stephen Holgate hos Medical Research Council til Management Issues.

Forskere fra University College London fulgte 7.000 mennesker uten hjerteproblemer og samlet inn data om risikofaktorer som alder, blodtrykk, kolesterol, røykevaner og diabetes. De måtte også oppgi hvor mye de jobbet ukentlig. I løpet av en 11-årsperiode fikk 192 av deltakerne hjerteinfarkt, og de som jobbet minst 11 timer om dagen var 67 prosent mer utsatt enn de som jobbet 8 timer daglig.

- Å jobbe lange dager knyttes til en betydelig risikoøkning for hjertesykdommer, sier Mika Kivimaki, som leder forskningsprogrammet.

Men: Han understreker at det ikke er klart om lange arbeidsdager i seg selv er årsaken til hjertesykdomsrisikoen, eller om det kan være andre faktorer som følger av hard jobbing som påvirker hjertet negativt - slik som dårlig kosthold eller at man ikke får tid til å mosjonere.

Flere studier - lignende konklusjon

Andre studier har imidlertid gitt lignende konklusjoner:

Én av dem, Fukuoka Heart Study Group, fant ut at det å jobbe over 60 timer i uken pluss ha underskudd på søvn, kunne mer enn doble risikoen for hjerteinfarkt for de som var i aldersgruppen 40 +.

University College London har også tidligere gjort en undersøkelse, der det kom frem at arbeidstakere i stillinger med tung arbeidsbyrde og liten medbestemmelse var 68 prosent mer utsatt for å pådra seg en hjertelidelse sammenlignet med arbeidstakere med mindre stressende jobber.

Gunnar Lind (64) fra Finnsnes i Troms har jobbet i skips- og offshoreindustrien, i tillegg til i smelteverk, i mange år. Han fikk mitralklaffelekkasje, som ble oppdaget i 1986. Etter å ha blitt operert i 2004 og vært gjennom noen sykmeldingsperioder, er han tilbake i full jobb, nå som mekaniker og sveiser.

Tror livsstilen er mer avgjørende

- Jeg har jobbet mye lange dager i min karriere, ofte 12-13 timer og mer. Men jeg har ingen tro på at det er jobbingen i seg selv som har ga meg hjerteproblemer, sier Gunnar Lind til DN.no.

- Hardt arbeid kan neppe ta livet av deg, det tviler jeg sterkt på. Nå er det jo imidlertid slik at hard jobbing og lange dager kan føre til en usunn livsstil med mye røyk og alkohol og lite fysisk aktivitet. Jeg ville trodd at en usunn livsstil/selskapslivet sliter mer på helsen enn hardt arbeid, sier Lind, som verken røyker eller drikker alkohol.

Han har mistanke om at giktfeber i barndommen er den bakenforliggende årsaken til at han fikk hjerteproblemer i voksen alder.

- Ja, jeg har hørt at dette gjelder en stor del av befolkningen som har vært gjennom klaffeoperasjoner, så det kan nok gjelde meg også. Jeg har i alle fall større tro på at det er årsaken enn at jeg har jobbet mange lange dager gjennom et langt arbeidsliv, sier 64-åringen.

- 7,5-timersdag = «vernet» arbeid

Arbeidsjernet fra Finnsnes var i full jobb frem til hjerteoperasjonen i 2004.

- Etter dette fikk jeg noen tilbakefall som følge av hjerterytmeforstyrrelse og gikk sykmeldt i perioder. Jeg må gå på medisiner resten av livet, men i dag er jeg i full jobb som mekaniker/sveiser på Skaland grafittverk. Det hender det blir litt overtid nå også, men som regel jobber jeg normale arbeidsdager.

- Å jobbe 7,5 timersdager er jo nesten for «vernet arbeid» å regne når man har vært vant til å jobbe mye, humrer han.

Les også:

- Sjefen kan skape kultur for arbeids-narkomani

- 8 til 4-jobben er «ut»!

- Arbeidspress er sunt!