Frykter ukontrollert gresk konkurs

DEMONSTRASJONER: Mange grekere har gått til streik og demonstrert i forbindelse med de økonomiske urolighetene i landet. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJONER: Mange grekere har gått til streik og demonstrert i forbindelse med de økonomiske urolighetene i landet. Foto: Scanpix

Før eller siden kommer Hellas til å gå konkurs, tror mange økonomer. Måten det skjer på, vil avgjøre hvor store skadevirkningene blir i resten av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har flere aspekter ved den greske krisen ført til uro i de internasjonale finansmarkedene.

EU-landene, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) klarer ikke å bli enige om hvordan regningen skal deles når Hellas igjen trenger økonomisk nødhjelp.

Les mer: - Renten kan øke i Norge dersom Hellas ryker

Samtidig sliter den greske statsministeren Giorgos Papandreou med å få vedtatt sine forslag om smertefulle sparetiltak. Demonstranter har i perioder omringet nasjonalforsamlingen i Aten, hvor flere representanter har gått ut av regjeringspartiet PASOK i protest mot innstrammingene.

Det er ventet at Papandreou vil presentere en ny regjering fredag morgen, i et forsøk på gjøre det enklere å få de upopulære forslagene gjennomført.

Lehman-øyeblikk

Fraværet av politisk enighet både blant dem som skal gi og dem som skal motta krisehjelp, har ført til nye advarsler om at krisen kan spre seg til andre land.

Noen mener situasjonen er så ille at den kan utløse en ny finanskrise. Økonom Neil Mackinnon fra selskapet VTB Capital sammenligner krisen med konkursen til den amerikanske finansgiganten Lehman Brothers i 2008.

Les også: Vil omringe den greske nasjonalforsamlingen

– Sannsynligheten for et Lehman-øyeblikk i eurosonen er i ferd med å øke, sier Mackinnon til nyhetsbyrået Bloomberg.

Han mener markedet allerede har priset inn stor sannsynlighet for mislighold av den greske statsgjelden. Men i det siste har investorene begynt å vurdere muligheten for at misligholdet ikke vil skje i ordnede former, men i stede skape en smitteeffekt som kan forverre gjeldsproblemene i Portugal og Irland, og kanskje også Spania, Italia og Belgia.

Omstridt Tysk forslag

Ringvirkningene kan spre seg til andre land hvis private finansinstitusjoner begynner å tvile på EUs vilje til å redde gjeldstyngede medlemsstater. Da vil det bli vanskeligere for land med høy gjeld å låne mer penger.

Gjeldsproblemene kan også påvirke banker og andre finansselskaper direkte hvis de må ta store tap på sine lån til Hellas. Det er en av grunnene til at Tyskland har vanskelig for å få gehør for sitt forslag om at private aktører må finne seg i å bidra til krisehjelpen på måter som i praksis betyr at de vil tape penger.

Allerede nå er det tegn til at krisen gjør bankene i ulike land mer skeptiske til å låne penger til hverandre, av frykt for at enkelte av dem skal bli hardt rammet av krisen. Hvis denne utviklingen fortsetter, kan rentene for vanlige bankkunder begynne å stige, også i Norge og andre land som ikke har høy gjeld selv.

– Ganske uvesentlig

Hvis det rett og slett ikke blir enighet om en ny krisepakke til Hellas, og landet så går konkurs, vil konsekvensene bli verre enn hvis private aktører mer eller mindre frivillig går med på å bidra i en ny redningsaksjon.

Ulike eksperter har imidlertid svært forskjellige oppfatninger om hvor alvorlige disse scenariene egentlig er.

Charles Diebel fra Lloyds Bank Corporate Markets tror det er like sannsynlig at de foreslåtte krisetiltakene ikke blir vedtatt i Hellas, noe som kan føre til at EU og IMF nekter landet mer støtte. Men om det skulle skje, så vil det være et «armageddon-scenario», sier han i et intervju med Bloomberg.

Les også: Dragkamp om gresk krisepakke på oppløpssiden

Så alvorlig tror ikke Peter Hermanrud i First Securities at situasjonen blir.

– Et gresk mislighold av statsgjeld vil nok isolert sett være ganske uvesentlig for verdensøkonomien, sier han til Dagens Næringsliv.

Hvis problemene sprer seg til banksektoren og fører til ny tilfrysing av banksektoren, så kan det gi en alvorlig effekt, understreker Hermanrud. Men han legger til at han tror det er lite sannsynlig at en gresk kollaps vil føre til noen ny bankkrise.

Les mer:

Slik skal Hellas reddes

Tøffe betingelser i ny krisepakke til Hellas

Dette kan skje hvis, eller når Hellas faller

Personvernpolicy