Sjøhytteprisene stiger kraftig

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Prisvekst og økende omsetning av fritidsboliger ved sjøen. Sjekk hvor hyttene er dyrest!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulator

Hyttekalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Hytteutleie
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd salgspris for fritidsboliger ved sjøen hele 2.586.000 kroner. Dette gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 32 603 kroner. Fritidsboligene selges i snitt 7 prosent over prisantydning, omtrent på samme nivå som i 2007.

Det viser den årlige analysen av fritidsboliger ved sjøen, som analysebyrået TNS Gallup har utført på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn.no.

Opp 18 prosent

Gjennomsnittlig oppnådd salgspris for fritidsboliger ved sjøen har så langt i år steget med 18 prosent fra ifjor. Fra 2009 til 2010 økte gjennomsnittsprisent med to prosent til 2.187 kroner.

– En prisvekst på 18 prosent hittil i år viser at tryggheten for fremtiden og egen økonomi er tilbake for fult etter finanskrisen, og at kjøpekraften i Norge er svært god. Mange ønsker seg et sted ved sjøen, og en vesentlig forklaringsfaktor til den sterke prisveksten er nok at det bygges svært lite nytt, samtidig som at nye regler gjør det enda vanskeligere enn før å bygge ut eller rehabilitere i strandsonen. Analysen viser da også at foruten geografisk beliggenhet i forhold til storbyene, så er det nærhet til sjøen og strandlinje som påvirker prisen på objektene mest, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

abcpenger.no/kalkulator:

Regn ut hva du tjener eller taper økonomisk på å eie hytte

Det selges desidert flest fritidsboliger ved sjøen i mai og juni. Dette samsvarer med trenden fra tidligere år.

Her er hytteprisene høyest

– Besøkstallene fra FINN viser generelt en økt interesse for det norske sjøhyttemarkedet. I løpet av de tre siste månedene er det i snitt 18 prosent flere unike brukere på «Fritidsbolig til salgs» enn i samme periode i 2010, sier salgsdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås.

Det er Østfold, Vestfold og Agder-fylkene som dominerer både omsetnings- og pristoppen. I 2010 ble det solgt 50 fritidsboliger i Larvik, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Dernest følger Fredrikstad kommune med 45 solgte fritidsboliger.

Dyrest å anskaffe seg hytte var det i 2010 i Tjøme. Her var gjennomsnittlig pris for fritidsbolig ved sjøen på 6.194.000 kroner. Sandefjord fulgte tett på med en snittpris på 5.845.000 kroner.

Så langt i år er det solgt flest fritidsboliger ved sjøen på Hvaler (18), mens Sandefjord har den høyeste gjennomsnittsprisen med 7.200.000 kroner.

Les også:

Skal selge strandhytter fra 600.000-700.000

Slik får du råd til hyttedrømmen

Enda sterkere boligprisboom

Dømt til å bebo hytta på Geilo

Personvernpolicy