Ny frykt for gresk smitte

Sammenstøt mellom politi og demonstranter under en demonstrasjon i Athen 15 juni (Foto: Scanpix).
Sammenstøt mellom politi og demonstranter under en demonstrasjon i Athen 15 juni (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykten øker for at krisen i Hellas skal spre seg til andre europeiske land. I Barcelona er delstatspolitikere blitt fraktet med helikopter forbi demonstranter som raser mot økonomiske sparetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for regjeringen i den spanske regionen Catalonia, Artur Mas, var blant dem som onsdag fikk en luftig ferd på vei til jobb.

Flere tusen mennesker sperret inngangen til den regionale forsamlingen, hvor politikerne skulle diskutere budsjettkutt.

– De representerer ikke oss, ropte demonstrantene, som kastet gjenstander og maling på politikere som forsøkte å ta seg inn i bygningen.

Minst 23 mennesker fikk lettere skader da politiet gikk til aksjon for å stanse protesten. Artur Mas og flere andre politikere ble fløyet i politihelikopter over hodene på de rasende demonstrantene.

Langsom bedring

Samtidig som folk i deler av Spania uttrykker sin misnøye med sparetiltakene, advarer landets sentralbank om at det vil ta tid å få økonomien på rett kjøl.

Skal situasjonen bli bedre, så må Spania klare å dra nytte av økonomisk aktivitet andre steder i verden, heter det i en rapport fra sentralbanken som ble lagt fram onsdag. Her pekes det på usikkerhet og risiko knyttet til spenninger i de internasjonale finansmarkedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tåregass mot demonstranter i Hellas

Men samtidig som Spania påvirkes av situasjonen i markedene, så påvirkes finanssystemet av utviklingen i Spania.

I dag har landet den høyeste arbeidsledigheten i den rike delen av verden, og halvparten av alle unge under 25 år står uten jobb.

Aktører i finansmarkedene er bekymret for at de regionale regjeringene i Spania kan sitte på større gjeld enn det som er blitt rapportert så langt. Dette har allerede vist seg å være tilfellet i Catalonia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– To forferdelige år

I nabolandet Portugal advarer den nye statsministeren Pedro Passos Coelho om at portugiserne står foran «to forferdelige år».

Han ser for seg dyp økonomisk nedgang og rekordhøy ledighet. Først etter denne vanskelige perioden kan Portugal regne med å vokse og oppnå tillit hos internasjonale investorer, sier Passos Coelho i et intervju med avisa Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ferske statsministeren lover at Portugal vil gjennomføre planlagte sparetiltakene som ble satt som betingelse for krisehjelpen fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Dersom spareprogrammet ikke fungerer, vil Portugal kunne havne i samme situasjon som Hellas, advarer Passos Coelho.

Truer kreditorer

Regjeringen i Irland, som også har fått økonomiske nødhjelp, opplyste onsdag at den har foreslått at eiere av obligasjoner i nasjonaliserte Anglo Irish Bank bør belage seg på å tape penger.

Utspillet førte til en viss bekymring i finansmarkedene, til tross for at Den europeiske sentralbanken (ECB) tidligere har avvist denne typen løsninger. Årsaken er frykt for at tap blant obligasjonsholderne kan føre til nye problemer for andre europeiske banker.

Kredittvurderingsbyrået Moody's advarte onsdag om at tre franske banker kan få kredittverdigheten sin redusert på grunn av bankenes lån i Hellas.

Bankene det gjelder, er Crédit Agricole, BNP Paribas og Société Générale. Moody's opplyser at deres situasjon vurderes på bakgrunn av lån til greske myndigheter og privat sektor og faren for at den greske gjelden må restruktureres

Les flere nyheter fra ABC Nyheter