Drillingtopper siktet for storbedrageri

Økokrim avhører i dag toppene i Thule Drilling (foto: Scanpix).
Økokrim avhører i dag toppene i Thule Drilling (foto: Scanpix).

Økokrim har siktet tidligere administrerende direktør, styreleder og et styremedlem i konkursrammede Thule Drilling for bedrageri av totalt 79 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riggselskapet gikk konkurs i fjor høst etter en lang konflikt med långiverne.

De tre bedriftstoppene ble pågrepet klokken 7 onsdag morgen, skriver DN.no. Alle tre er siktet for urettmessig overføring av nærmere 32 millioner kroner fra Thule til et annet selskap.

I tillegg er en av dem siktet for grov utroskap av minst 47 millioner kroner og manglende bokføring i sitt eget utenlandsregistrerte investeringsselskap.

– Bakgrunnen for saken er blant annet anmeldelser fra bostyrerne i Thule Drilling og investeringsselskapet, bekrefter politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim overfor NTB.

– De tre vil nå avhøres av oss. Vi har ransaket deres boliger og arbeidssted. Etterforskningen er i en tidlig fase, og vi vil nå jobbe for å avkrefte eller bekrefte mistankene, sier Harbo-Lervik.

De siktedes forsvarere har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser.

Obligasjonslån

Det var stengingen av verftet QGM utenfor Dubai i 2007 som var starten på det som i september i fjor endte med konkurs. Thule hadde tre jack-up-rigger under bygging ved verftet da det la inn årene – og fikk likviditetstrøbbel, ifølge DN.

Selskapet måtte ta opp store obligasjonslån for å finansiere driften.

Thule har også varslet motkrav mot obligasjonseierne, som de mente hindret et salg av de tre uferdige riggene. Striden har også stått om garantier rundt en emisjon som aldri ble noe av, hvor det utenlandsregistrerte investeringsselskapet var involvert.

Thule er også involvert i mer enn ti rettstvister i Norge, USA, Emiratene, England og Tyskland, ifølge DN.

Krav på 2,6 milliarder

Det er et krav på 1,9 milliarder kroner fra Norsk Tillitsmann på vegne av obligasjonseiere som utgjør brorparten av kravet i boet. De fikk i en avgjørelse i Høyesterett, i april i fjor lov til å forfølge kravene til obligasjonseierne i Thule.

– Kravene var i begynnelsen oppe på 4 milliarder kroner, men er nå nedjustert til 2,6 milliarder, opplyser bostyrer Ståle Sommernes til NTB.

Sommernes vil ikke kommentere selve siktelsen, men opplyser at det er lite frie midler i boet. Advokatfirmaet Ro Sommernes har fått midler av Justisdepartementet for å gjennomføre arbeidet etter konkursen, som ifølge DN er en av de største i Norge.

– Det gjenstår et omfattende arbeid, sier Sommernes. (©NTB)

Les flere økonomisaker